Záněty v těle a co to vlastně všechno obnáší

Na mých kurzech často hovoříme o zánětech v těle a jak vlastně vznikají. A jak se dají velice pozitivně ovlivnit stravou, nebo taky úplně zastavit. Co to ten zánět vlastně je?

Zánět je reakce imunitního systému na infekci či podráždění. Hlavními projevy zánětu jsou většinou teplota, otok, bolest anebo přímo narušení funkce postižených orgánů. Představte si to jako když vás bodne včelka nebo vosa, bodnuté místo zarudne, opuchne, svědí a pálí. To je akutní zánět, tedy okamžitá reakce těla na cizorodou látku-tedy jed včelky. Místo po bodnutí je pak nějakou dobu citlivé, bolavé – a pořád na něj myslíme a podvědomě jej chráníme a šetříme. A ono se postupně zahojí.

Chronický zánět probíhá skrytě, plíživě. Ale nedává o sobě dlouho fyzicky vědět. Útočí na vnitřní orgány i jednotlivé buňky a vede často k rozvoji nemocí. Problém je, že o chronickém zánětu dlouho nevíme a tak si ani vědomě nemůžeme „citlivá a bolavá místa“ šetřit. Často se tak chronický zánět vyvine v závažné onemocnění, které jakoby přišlo ze dne na den. Patří sem všechna kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, rakovina, autoimunitní onemocnění a taky třeba Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida no a taky záněty tračníku. A pak jsou další různé symptomy, které s chronickým zánětem souvisí. Například chronická nespavost a chronické bolesti.

Pokud své tělo znáte a máte základní (ale interpretované v dobrých souvislostech) vědomosti v oblasti výživy, můžete projevy chronického zánětu celkem dost dobře rozpoznat. Jsou to různé alergie, intolerance, horečky, zduření tkání, otoky, pálení, svědění, hnisavá místa… Ale většinou tyto často se opakující signály těla lidé ignorují anebo řeší farmaky a léky. Prostě si na „bolest z bodnutí včelky“ vezmou prášek, aby je to nebolelo anebo pilulku na spaní.

A jak to souvisí se stravou? Je to jednoduché, některé potraviny zánětům v těle cestu chystají, některé tvorbu zánětů omezují nebo dokonce zastavují. Jakýkoli zánět v těle brzdí metabolismus, zasahuje do něj a blokuje hojivé procesy a normální průběh biochemických drah (tedy trávení a využití potravin), působení enzymů a hormonů. Potraviny obsahující alergické bílkoviny navíc nejsou většinou dostatečně stráveny a stávají se součástí metabolického odpadu, který se hromadí v těle ve formě usazenin. Proto je prvním krokem v boji se záněty důkladná očista těla, tedy detoxikace a odkyselení. A nejlepším bojovníkem protizánětlivá neboli také zásadotvorná strava. Více v mých kurzech a na www.nutrirestart.cz.

Radka Burdychová

Titulka-s-panvi-rastr420x595

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *