Už jste někdy jedli geneticky modifikovanou sóju nebo kukuřici? Určitě ano!

Dnes už existují geneticky modifikovaná rajčata, která vydrží déle čerstvá, rostliny tolerantní k herbicidům (sója, bavlník, řepka) a také plodiny odolné vůči hmyzím škůdcům (kukuřice). Díky zázrakům genetického inženýrství geneticky modifikovaných plodin přibývá. Je nebezpečné je jíst?

Troufám si říct, že každý občan ČR již určitě geneticky modifikovanou plodinu jedl. V Evropě je povolená kukuřice, sója a řepka. Kukuřice, z ní vyrobený kukuřičný sirup nebo fruktóza, sója a výrobky z ní – to se přidává prakticky do všeho. Jen si zkuste přečíst obaly potravin. Sice se uvádí, že potravina, která obsahuje GMO musí být označena – ale legislativa hovoří jasně – označení GMO je povinné až od příměsi 0,9%.

Narostla už někomu třetí nožička, druhá hlava nebo křidélko? Asi ne. Jíst geny totiž není nebezpečné, všechny živé organismy mají geny (tedy i rostliny). V každém jídle sníme asi čajovou lžičku DNA (genetická informace), z toho té případně modifikované objemově asi tisícinu špendlíkové hlavičky. A všechno umí naše tělo rozložit do malých kousků a strávit.

Genetická modifikace mikroorganismů se už léta využívá např.při výrobě piva, vína nebo lihovin, ale také inzulínu (který si píchají diabetici). Je tedy nebezpečná?

Spíše než konzumaci GMO plodin by se měl řešit jejich případný vliv na ekosystém, vždyť jeden nikdy neví….Nebo ví člověk všechno?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *