Taky smažíte a vaříte na olivovém oleji? No fuj, všechno špatně. K tomu si ještě dejte margarín a na nemoci máte zaděláno…

Které oleje kdy použít?

Do salátů. Používejte všechny za studena lisované extra panenské či panenské oleje, např. dýňový, olivový, řepkový, sezamový. Výbornou zálivku vytvoříte smícháním panenského oleje s trochou citronové šťávy, eventuálně s trochou medu.

Tip: lněný olej, díky vysokému obsahu cenných tuků, velice rychle oxiduje. Proto je nutné uchovávat jej v menších tmavých lahvičkách, v chladu (lednice) a temnu, a spotřebovat jej do 14ti dnů po otevření.

Na vaření. Používejte oleje, které vydrží vyšší teplotu. Do 180 °C lze použít i olivový olej (ovšem ne extra panenský). Olivový olej používejte raději pouze při pečení v troubě nebo při pečení s nádobím s termoregulací, kde můžete teplotu lehce nastavit a dodržet. Při pečení a smažení na pánvi dosahujeme obvykle mnohem vyšších teplot! Pro vaření je lepší použít palmový nebo palmojádrový olej, olej z podzemnice olejné, kokosový olej nebo kokosový tuk. Slunečnicový olej raději vůbec nepoužívejte, svým složením není nutričně vhodným olejem pro lidskou výživu. To stejné platí pro olej sójový, ten také nekonzumujte.

Na pečení. Nikdy nepoužívejte ani extra panenské ani panenské za studena lisované oleje! Je to největší výživový hřích, kterého se můžete dopustit. Za vyšších teplot (přes 180°C) se tyto oleje přepalují a vznikají agresivní rakovinotvorné látky. Na pečení (teplota vyšší než 180°C) se hodí pouze tuky, které snesou vysokou teplotu. Ideální je máslo nebo přepuštěné máslo (ghí), anebo kokosový tuk. Smažíme-li, použijme s klidným srdcem vepřové sádlo, je to, z hlediska bezpečnosti přepalování tuků a tvorby rakovinotvorných látek, ta nejbezpečnější surovina!

 Margarínům a ztuženým tukům se raději vyhněte při všech úpravách. Jsou silně kyselinotvorné a lidskému tělu nedodávají žádný nutriční benefit.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *