Nutrirestart® koučink a mentoring

Naši Nutrirestart® poradci se scházejí každý měsíc, dokonce i přes léto, kdy je nejvhodnější čas ke vzdělávání podnikatelů, protože v běžném pracovním shonu na to prostě čas není. Červnové setkání bylo v naší akreditované laboratoři pro kontrolu potravin v Náchodě. A co jsme mimo jiné řešili? Alergie a záněty, kterých je v dnešní době čím dál tím více, dokonce (nebo hlavně) i u dětí.

Alergií je celá řada, ale protože se zde na těchto stránkách zabýváme výživou, pojďme se mrknout na ty potravinové. Lidi si často pletou potravinovou alergii a intoleranci (nesnášenlivost). Potravinová alergie je reakce imunitního systému na alergen, tedy nějakou bílkovinu obsaženou v dané potravině. Alergie se projeví do hodiny od konzumace alergenu – napr. rýmou, pálením jazyka či krku, škrábáním, citlivou kůží, slzením nebo tvorbou hlenu, kopřivkou, křečemi, průjmem nebo až dokonce anafylaktickým šokem. Velmi záleží na tom, kolik alergenu sníte.

Imunitní reakce na alergeny může vyvolávat záněty v těle nebo také autoimunitní reakci. Jakýkoli zánět v těle brzdí metabolismus, zasahuje do něj a blokuje hojivé procesy a normální průběh biochemických drah, působení enzymů a hormonů. Potraviny obsahující alergické bílkoviny navíc nejsou většinou dostatečně stráveny a stávají se součástí metabolického odpadu, který se hromadí v těle ve formě usazenin.

Potravinová intolerance není imunitní reakcí a často se objeví i několik hodin nebo dokonce dnů po konzumaci daného jídla. Je často vyvolána absencí nebo nedostatečnou tvorbou enzymů nutných ke strávení nějaké části potraviny. Typickou potravinovou nesnášenlivostí je laktózová intolerance, ale může se objevit nesnášenlivost v podstatě jakékoli potraviny. Potravinová intolerance úzce souvisí se stavem střevní mikroflóry, tedy s rovnováhou mikroorganismů. U většiny lidí se reakce na jídlo ukáže v té části těla, kde jsou nejcitlivější. Mohou se spustit průjmy, migrény, zácpa, vyrážka, otoky, hemoroidy. Nejcitlivější oblasti se také ukazují v emocionální rovině. A jak se potravinová intolerance projeví? Bolestmi hlavy, migrénou, ustavičným odkašláváním, krčním hlenem, žaludečními potížemi, nadýmáním, únavou. Můžou se objevit i ekzémy, kožní problémy, akné, afty, chronický kašel, chronické alergie na pyly, plísně atd. Z emocionálního hlediska pozorujeme změny v náladě, deprese, agresivitu, hyperaktivitu nebo úzkost.

Výbornou pomocí je metoda Nutrirestart®. Je ovšem nutný individuální přístup a holistické řešení. Tedy na fyzické i emocionální rovině. A to umí naši Nutrirestart® poradci.

Radka Burdychová: autorka metody Nutrirestart®, kouč a mentor Nutrirestart® poradců

knihy

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *