Stáhněte si e-book „Zásadotvorný jídelníček“

již brzy:)

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny

Podle stupnice pH jsme schopni určit, zda je nějaká látka či potravina kyselá, či zásaditá (bazická). V praxi to uděláte tak, že vezmete lakmusový papírek, který běžně koupíte v lékárně (balení stovky papírků je kolem
60 Kč), ponoříte ho do tekutiny či potraviny, jejíž kyselost či zásaditost chcete určit
a zbarvení papírku porovnáte s barevnou stupnicí na obale. Pokud je pH lakmusový papírek růžový až červený, je měřená potravina kyselá, pokud je modrý, je měřená potravina zásaditá. Takto můžete změřit i pH svých slin (zásadité, papírek bude modrý – tedy pokud jste se těsně předem nenapili octa nebo nežvýkali citron), pH v moči bude pravděpodobně kyselé. Na měření pH v krvi zapomeňte a doma nepraktikujte, v tom by vám bránilo její červené zbarvení (to dělají červené krvinky).
„Nejjednodušší příklad je citron – citron je kyselý, obsahuje totiž kyselinu citronovou. Fajn. Rozkrojíme-li citron a přiložíme na něj lakmusový papírek, tento zčervená. Jasně, protože je tam kyselina citronová, takže pH menší než 7, červená barva. Proč tedy citron v naše těle působí zásadotvorně?“