Co zase dělají výživoví poradci špatně, protože to nevědí

Miluji knihy, obzvláště ty o výživě a zdravém životním stylu. V češtině, angličtině, němčině – to je jedno. Mám jich plnou knihovnu. Když vidím nějakou se zajímavým titulem, hned si ji prolistuju a když mě zaujme, koupím. Mám ráda knihy nové, nerada si je půjčuju v knihovně, chci aby měly jen mou energii. Někdy knihy kupuju i na internetu, ale zase jsem se tuhle napálila! Lepší je knihu prolistovat a až pak koupit. To vám radím. Já už se nenapálím! No nic.

Tahle kniha, o které píšu, říkala něco hanlivého o výživových poradcích, tak jsem byla zvědavá, co zas děláme špatně:) Když je školím, měla bych se dovzdělat na základě nejnovějších poznatků, vždyť co je psáno to je dáno. První polovina knihy nebyla špatná, nicméně samé obecné pravdy – říkám si, no to snad lidi, které učím, vědí „z fleku“. A tak jsem se dostala na kapitolu o dysmikrobii. Cha cha. Prý je to blud a zbytečně nafouknuté a nepřikládali by tomu význam. Chudák kniha letěla do kouta a můj syn si ji vítězoslavně odvezl na plastové tatrovce do svého úkrytu.

A tak bych chtěla něco napsat o dysmikrobii, tedy dysbalanci nebo chcete-li nerovnováze mikroorganismů v lidských střevech. Vzhledem k tomu, že jsem roky pracovala v mikrobiologické laboratoři a na web of science mám osm publikací, asi si to můžu dovolit. Zde je odborná definice dysmikrobie:

Střevo je největší imunitní orgán lidského těla,  produkuje víc protilátek než kterýkoli jiný orgán. Porušení rovnováhy mikroorganismů v trávicím traktu v důsledku selhání kontrolních mechanismů se označuje jako dysmikrobie. Při ní je zachována kvalitativní struktura, ale kvantitativně se vzájemný poměr mikroorganismů mění. 

Lidsky řečeno – když se narodí děťátko (přirozenou cestou) a je plně kojené, má 100% probiotickou, perfektně fungující mikroflóru, v rovnováze – no a ta děťátko chrání, určuje mu imunitu. Po zavádění příkrmů a pak později, jak stárneme – se zastoupení i složení mikroorganismů v našich střevech mění – no a to má výrazný vliv na imunitu. Nejsou tam jen mikroorganismy probiotické, ale také hnilobné, patogenní a všelijaké jiné. A taky tam tvoří všelijaké shluky, lepí se na sebe, okupují sliznici, atd. A trávení, štěpení i vstřebávání živin „vázne“. Čím starší „kus“, tím hůř. A je to dáno samozřejmě jak jinak, z největší části Výživou, tedy tím co jíme a pijeme. A je prokázáno, projedete-li web of science, přinejmenším tisíci studiemi, že tomu tak je a dysmikrobie je strašák dnešní doby, imunity atd……a základním kamenem pro vznik rakoviny a x dalších závažných chorob.

Byť je v oné knize citováno asi 500 odborných článků, je s podivem, že autoři nenašli ani jediný o dysmikrobii. Jak říkám, na plastové tatrovce bude té knize dobře:)

Radka Burdychová

probiotika 2

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *