Trocha alchymie

Víte prosím, co znamená pojem kyselost a zásaditost? Jak byste mi to vysvětlili? Jsou pro nás všechny kyseliny nebezpečné? Tak tuto otázku pokládám pravidelně na svých seminářích. A jaká je většinou? Nejdřív bychom si měli ujasnit, co je to ta KYSELINA a co je to ta ZÁSADA. Takže: Na měření pH, tedy kyselosti a zásaditosti potravin, vody, nápojů, kosmetiky, tělesných tekutin, máme tzv. stupnici pH. Tato stupnice nabývá hodnot 0 až 14.

Stupnice

 

Všechno, u čeho naměříme pH menší než 7 (tedy 0 až 7), je kyselé a všechno, co má pH větší než 7, je zásadité (neboli bazické). Hodnota 7 je pH neutrální. pH většinou v běžné laické praxi měříme pH papírky, což jsou speciálně upravené papírky z lakmusu, které po namočení do něčeho kyselého zrůžoví až zčervenají (čím víc červená barva, tím víc je to kyselé) a po namočení do něčeho zásaditého zmodrají (čím víc modrá, tím je to víc zásadité). Pro odečet přesného stupně slouží barevná škála, která je vždy vyobrazena na každém balení pH proužků a se kterou papírek, se kterým jsme pH měřili, No, a když jsme si teď tak pěkně zavedli základní pojmy, pojďme se podívat, jak je to s pH lidských. Měření pH slin, moči a dokonce i pokožky (potu) je možné monitorovat pH papírky. Úplně správně
bychom ale měli monitorovat hlavní lidskou tekutinu, lidskou krev. Jenže tu si běžný člověk jen tak nezměří, i kdybyste se píchli do prstíku a zkusili kapku krve dáti na pH proužek, pH by nebylo možné odečíst. pH proužek by totiž byl zbarvený vlivem přítomnosti červených krvinek. pH krve se dá samozřejmě změřit v laboratoři, al krev musí být zcentrifugovaná (odstředěná) a pH se naměří v krevní plazmě (tedy v tom bezbarvém podílu). pH krve kolísá v rozmezí hodnot 7,1 – 7,4 (tedy je běžnému smrtelníkovi tedy většinou stejně nezbyde nic jiného než měřit pH v moči. pH moči je
výrazně ovlivněno naší stravou. U vegetariánů, tedy u lidí, kteří nejedí maso, se vyskytuje spíše zásadité pH (tedy kolem hodnoty 7 a vyšší), kyselejší pH moči se může vyskytnout, jíme-li převážně kyselinotvornou stravu (tedy stravu dnešní doby – maso, bílou mouku, cukr a mléko) nebo držíme-li např. nevhodně nastavenou proteinovou dietu. Pozor, hovořím o moči zdravého člověka, neboť např. u člověka s bakteriální infekcí močových cest se může vyskytnout zásadité pH, vlivem enzymatické činnosti přítomných bakterií nebo třeba u diabetiků je moč kyselá, většinou eště kombinovaná s přítomností  nadměrného množství ketolátek a zvýšené glukózy.