Odkyselení – co to je?

Odkyselení, překyselení – každý o tom dnes mluví, ale na přímou otázku málokdo dokáže odpovědět. Odborníci se diví a tuto teorii nechápou, ale laici, kteří mají prolistovaný internet odpředu dozadu, zastánci makrobiotiky a syrové stravy, zapřisáhlí vegani a vegetariáni-ti všichni této teorii mluví, snaží se žít podle ní a dali by za ni ruku do ohně. Protože v praxi funguje! Tak jak to tedy vlastně je?
Ze své vlastní zkušenosti mohu říci, že jsem teorii odkyselení ze začátku vůbec nechápala. Byla jsem na jakémsi semináři, kde se hovořilo o bioenergii z vesmíru a kvalitě potravin z toho vycházející. A že to všechno v dnešní době je zalito kyselými dešti a proto bychom se měli odkyselovat správnými doplňky stravy, nejíst maso, mléko a mléčné výrobky a jíst výhradně stravu rostlinnou. Přiznám se, to pro mě nebylo adekvátní vysvětlení. Časem však, protože jsem se tomu všemu snažila přijít na kloub a začala tuto teorii detailně studovat, jsem sice odpověď hledala a hledala, ale stále nenacházela. Sáhla jsem tedy k původním zdrojům v jazyce anglickém a německém a světe div se! Dávalo to smysl! Navíc to perfektně fungovalo v praxi, a to nejen na mě, ale i na mých klientech. A kde byla chyba? V překladu…