Polévky

 Krémová květáková polévka

1 květák

1 l zeleninového vývaru

Sůl

Čerstvě mletý pepř

1/8 l smetany

Čerstvé bylinky

Květák omyjeme, očistíme od košťálů, uvaříme, dáme do mixéru a rozmixujeme. Teplý vývar smícháme se smetanou a květákovým pyré a servírujeme. Okořeníme a ozdobíme bylinkami.

 

Polévka s mrkví a celerem

 700 g kořenové petržele

2 nakrájené cibule

2 stroužky česneku

2 polévkové lžíce řepkového oleje

800 ml zeleninového vývaru

400 ml kokosového mléka

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

Kořenovou petržel uvaříme do měkka. Cibuli a česnek osmahneme na oleji do měkka. Podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme trochu kokosového mléka. Necháme krátce vařit a vytvoříme pyré. Ochutíme kořením a zbylé kokosové mléko pomalu vmícháme do polévky. Ozdobíme jemně nasekanou petrželí.

 

Ananasová polévka s trochou čili

400 g mrkve

3 nakrájené cibule

1 stroužek česneku

400g ananasu

30 g strouhaného zázvoru

Sůl, pepř

1 čajová lžička čili

¼ l kokosového mléka (nebo smetany)

4 lžíce červené čočky

Cibuli a česnek osmahneme na pánvi do měkka. Mrkev a ananas nakrájíme na malé kostky, přidáme na pánev a také připravíme do měkka. Čočku vaříme 15 min v zeleninovém vývaru. Z pánve nasypeme všechny ingredience do vývaru s čočkou a ochutíme.

                                         Recepty z brambor a obilovin

Gratinované brambory

600 g brambor

3 cibule

2 stroužky česneku

200 g celeru

200 g mrkve

200 g kedlubny

200g pastiňáku

¼ l zeleninového vývaru

¼ l smetany

Sůl, čerstvě mletý pepř

200 g kozí goudy

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a dusíme. Brambory a jemně nakrájenou zeleninu vrstvíme do olejem nebo tukem vymazaného kastrolu. Podlijeme zeleninovým vývarem a smetanou. Okořeníme solí a pepřem a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě předehřáté na 150°C cca 20-30 min.

 

Plněné brambory

 4 velké brambory (cca 200g)

1 čajová lžíce kmínu

300 g čerstvého kozího sýra

Pažitka

Mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Brambory ve slupce vaříme ve slané vodě s kmínem. Brambory přepůlíme, vydlabeme vnitřek  a ten smícháme s kozím sýrem a pažitkou, kterými potom brambory naplníme a celé pečeme při 150°C ještě 10 min. K tomuto receptu se hodí např. lehká bylinková nebo zeleninová omáčka.

                                              Bazické zásadité dressingy

Dressing z kysané smetany a ořechů

150g kysané smetany

50 g kešu nebo makadamových ořechů

Šťáva z 1 pomeranče

½ čajové lžičky kari

Sůl

Čerstvě mletý pepř

2 polévkové lžíce balzamikového octa

Všechny přísady dáme do mixéru. Mixujeme tak dlouho než vznikne pyré.

 

Bylinkový vinaigrette (zálivka)

 4 malé cibule nebo šalotky

8 polévkových lžic řepkového nebo slunečnicového oleje

4 polévkové lžíce bylinkového nebo balzamikového octa

4 polévkové lžíce jablečné nebo pomerančové šťávy

Mořská sůl

Čerstvě mletý pepř

Svazek pažitky

½ svazku kopru, petržele nebo kerblíku

Cibuli osmažíme na másle a vložíme do mixéru. Do mixéru dáme zbylé přísady a vytvoříme pyré.

 

Pikantní dressing ze zakysané smetany

300g zakysané smetany

2 polévkové lžíce ostré hořčice

2 čajové lžíce javorového sirupu

2 polévkové lžíce citronové šťávy

Sůl

1 čajová lžička mleté papriky

1 čajová lžička strouhaného česneku

1 čajová lžička strouhaného zázvoru

Všechny přísady promícháme. Krémovou omáčku vytvoříme pomocí tyčového mixéru. Tento dressing se hodí k listovým salátům.