Podle stupnice pH (nabývá hodnot 0-14) jsme schopni určit, zda je nějaká látka či potravina kyselá (do hodnoty 7), zásaditá (bazická; hodnoty 7,1 – 14) i neutrální (pH = 7,0). V praxi to uděláme tak, že vezmeme lakmusový papírek, který běžně koupíme v lékárně (balení stovky papírků je  kolem 120 Kč), ponoříme ho do tekutiny či potraviny, jejíž kyselost či zásaditost chceme určit a zbarvení papírku porovnáme s barevnou stupnicí na obale. Pokud je pH lakmusový papírek růžový až červený, je měřená potravina kyselá, pokud je modrý, je měřená potravina zásaditá. Takto můžeme změřit i pH svých slin (zásadité, papírek bude modrý – tedy pokud jsme se těsně předem nenapili octa nebo nežvýkali citron), pH v moči bude pravděpodobně kyselé. Na měření pH v krvi zapomeňme a doma nepraktikujme, v tom by nám bránilo její červené zbarvení (to dělají červené krvinky).
citronNejjednodušší příklad je citron – citron je kyselý, obsahuje totiž kyselinu citronovou. Fajn. Rozkrojíme-li citron a přiložíme na něj lakmusový papírek, tento zčervená. Jasně, protože je tam kyselina citronová, takže pH menší než 7, červená barva. Proč tedy citron v našem  těle působí zásadotvorně?
Zásadotvorností či kyselinotvorností totiž v nutriční teorii odkyselení myslíme to, co v lidském těle potraviny způsobují poté, co byly stráveny. Obsahuje-li potravina, byť podle pH papírku kyselá, v sobě hodně minerálních látek a vitaminů a málo aminokyselin a bílkovin obsahujících síru a fosfor, bude většinou zásadotvorná – tj. nebude způsobovat úbytek minerálních zásob a vitaminů v našem těle, ani se nebude ve formě kamenů, sádry či hlenů  kdekoli v lidském organismu usazovat a škodit.
Kyselinotvorné potraviny a prvky bohužel v těle vytvářejí takové kyseliny, které musí být neutralizovány (vykompenzovány) velkým množstvím minerálních látek a vitaminů.
Nesmíme si ale myslet, že bychom od teď měli jíst pouze zásadotvorné látky. Nikoli! V našem těle jsou potřebné i potraviny kyselinotvorné(obiloviny, mléčné výrobky, ryby, ořechy), ale vše dobře funguje pouze tehdy, jsou-li v rovnováze s potravinami zásadotvornými.
 Více naleznete v knize NUTRIRESTART

 

 

KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY NEDOPORUČOVANÉ

 Maso a masné výrobky: vepřové maso a všechny masné výrobky kromě šunky
Mléko
Cereálie: pšenice, kukuřice (polenta, chipsy, extrudované výrobky, kukuřičný škrob a sirup), výrobky z bílé rafinované mouky (včetně těstovin a kuskusu), bílá rýže (rýžové chlebíčky)
Luštěniny: sója a výrobky ze sóji (sójové boby, tofu)
Pochutiny: ocet, kečup, hořčice, majonézy, kupované dresinky a zálivky, kořenící směsi
Hotová jídla: polotovary, včetně zmražených jídel, jakékoli konzervy
Fast food jídlo
Margaríny a ztužené tuky
Výrobky z bílé mouky: veškeré pečivo, oplatky, sušenky, vafle, lívance, palačinky, tortilly, pita chléb
Kvasnice a výrobky z kynutého těsta
Alkohol: pivo, víno, tvrdý alkohol, likéry, koňaky
Cukr: řepný i třtinový, sladkosti
Ocet kvasný
Chipsy, slané pečivo
Černý čaj, káva odrůd Arabica, sladké nápoje a nápoje typu kola, nápoje sycené oxidem uhličitým