Už jste někdy jedli geneticky modifikovanou sóju nebo kukuřici? Určitě ano!

Dnes už existují geneticky modifikovaná rajčata, která vydrží déle čerstvá, rostliny tolerantní k herbicidům (sója, bavlník, řepka) a také plodiny odolné vůči hmyzím škůdcům (kukuřice). Díky zázrakům genetického inženýrství geneticky modifikovaných plodin přibývá. Je nebezpečné je jíst?

Troufám si říct, že každý občan ČR již určitě geneticky modifikovanou plodinu jedl. V Evropě je povolená kukuřice, sója a řepka. Kukuřice, z ní vyrobený kukuřičný sirup nebo fruktóza, sója a výrobky z ní – to se přidává prakticky do všeho. Jen si zkuste přečíst obaly potravin. Sice se uvádí, že potravina, která obsahuje GMO musí být označena – ale legislativa hovoří jasně – označení GMO je povinné až od příměsi 0,9%.

Narostla už někomu třetí nožička, druhá hlava nebo křidélko? Asi ne. Jíst geny totiž není nebezpečné, všechny živé organismy mají geny (tedy i rostliny). V každém jídle sníme asi čajovou lžičku DNA (genetická informace), z toho té případně modifikované objemově asi tisícinu špendlíkové hlavičky. A všechno umí naše tělo rozložit do malých kousků a strávit.

Genetická modifikace mikroorganismů se už léta využívá např.při výrobě piva, vína nebo lihovin, ale také inzulínu (který si píchají diabetici). Je tedy nebezpečná?

Spíše než konzumaci GMO plodin by se měl řešit jejich případný vliv na ekosystém, vždyť jeden nikdy neví….Nebo ví člověk všechno?

Máte dítě rozené „císařem“? A má často bolení bříška a „prdíky“? Samozřejmě…

Z dlouhodobých výzkumů vědců vyplývá jasná zpráva – existuje zásadní rozdíl mezi mikroflórou tlustého střeva dětí rozených přirozeně a dětí rozených císařským řezem. Děťátko je totiž při průchodu porodními cestami „kontaminováno“ mikroflórou maminky, což je pro jeho budoucí vývoj velmi zásadní pozitivní fakt. Děti rozené přirozeně a navíc plně kojené tak mají vyšší imunitu, menší problémy se zaraženými „prdíky“ a bolestmi bříška a celkově lepší trávení v porovnání s dětmi rozenými císařem.

Slyšeli jste už někdy o probiotikých bakteriích? Určitě ano, minimálně z TV reklam o jogurtech:) Aby mohl být mikroorganismus prohlášen za probiotický, musí mít řadu důležitých vlastností – a hlavně, musí prokazatelně zlepšovat trávení, zvyšovat imunitu, snižovat riziko průjmů či infekcí……a to opravdu splňuje jen málokteré. Probiotik není na světě známo mnoho a těch lidského původu, které lidem opravdu pomáhají, je jen několik. Kvalitní probiotikum by mělo mít svoje účinky podepřeno klinickými studiemi a bude také dražší. V jogurtech a mléčných výrobcích je ale nehledejte, za a) by to bylo moc drahé, ale spíš za b) lidské kmeny většinou velice změní chuť výrobku, samozřejmě negativně, takže ty by nikomu nechutnaly.

Proto se miminkům i maminkám předepisují probiotika ve formě doplňků stravy – tam jsou totiž humánní kmeny. Přitom nemusí být doplněk vzlášť pro děti a zvlášť pro dospělé, humánní kmeny se stejně všechny izolují ze stolice plně kojených dětí. Proč? Protože mikroflóra plně kojených dětí je plně probiotická!

Taky smažíte a vaříte na olivovém oleji? No fuj, všechno špatně. K tomu si ještě dejte margarín a na nemoci máte zaděláno…

Které oleje kdy použít?

Do salátů. Používejte všechny za studena lisované extra panenské či panenské oleje, např. dýňový, olivový, řepkový, sezamový. Výbornou zálivku vytvoříte smícháním panenského oleje s trochou citronové šťávy, eventuálně s trochou medu.

Tip: lněný olej, díky vysokému obsahu cenných tuků, velice rychle oxiduje. Proto je nutné uchovávat jej v menších tmavých lahvičkách, v chladu (lednice) a temnu, a spotřebovat jej do 14ti dnů po otevření.

Na vaření. Používejte oleje, které vydrží vyšší teplotu. Do 180 °C lze použít i olivový olej (ovšem ne extra panenský). Olivový olej používejte raději pouze při pečení v troubě nebo při pečení s nádobím s termoregulací, kde můžete teplotu lehce nastavit a dodržet. Při pečení a smažení na pánvi dosahujeme obvykle mnohem vyšších teplot! Pro vaření je lepší použít palmový nebo palmojádrový olej, olej z podzemnice olejné, kokosový olej nebo kokosový tuk. Slunečnicový olej raději vůbec nepoužívejte, svým složením není nutričně vhodným olejem pro lidskou výživu. To stejné platí pro olej sójový, ten také nekonzumujte.

Na pečení. Nikdy nepoužívejte ani extra panenské ani panenské za studena lisované oleje! Je to největší výživový hřích, kterého se můžete dopustit. Za vyšších teplot (přes 180°C) se tyto oleje přepalují a vznikají agresivní rakovinotvorné látky. Na pečení (teplota vyšší než 180°C) se hodí pouze tuky, které snesou vysokou teplotu. Ideální je máslo nebo přepuštěné máslo (ghí), anebo kokosový tuk. Smažíme-li, použijme s klidným srdcem vepřové sádlo, je to, z hlediska bezpečnosti přepalování tuků a tvorby rakovinotvorných látek, ta nejbezpečnější surovina!

 Margarínům a ztuženým tukům se raději vyhněte při všech úpravách. Jsou silně kyselinotvorné a lidskému tělu nedodávají žádný nutriční benefit.

 

Játra – očistný vysavač lidského těla

Na svých seminářích pravidelně zdůrazňujeme, jak je důležitá správná činnost jater jako našeho nejdůležitějšího detoxikačního orgánu. Podle tradičních názorů vesmír a s ním i člověk proplouvá mezi dvěma póly jinem a jangem. V organismu jsou orgány rozděleny podle tohoto scénáře. Všechny orgány spolu komunikují a vytváří tak obdivuhodně fungující celek – naše tělo. Každý jinový orgán má v těle jangový protějšek. Játra patří mezi pětici základních orgánů Zang, svojí stavbou mají jinovou povahu, ale funkčně jsou jangová.

Problémy s játry celkem lehce rozpoznáme i pomocí systému orgánových hodin, vycházejícího z učení tradiční čínské medicíny a tzv. Pentagramu. Kdo se budí v 1 v noci, má problémy se zvládáním vzteku a dlouhou dobu přemítá o každičkém problému světa – tak ten má potíže s játry. Také jsou to lidé, kteří nadužíváním jistých doplňků stravy doslova zoranžoví, jako pomeranč. A ještě něco – nenahraditelným pomocníkem jater je žlučník. A ten může za vaši nerozhodnost (tedy pokud ho máte a je v nepořádkuJ).

Nejlepším způsobem jak pomoci játrům je pořádná očista. Teď na jaře ideální a nejvhodnější. Zkuste alespoň jeden týden z metodiky Nutrirestart a pravidelné obklady jater zásaditou solí Nutrirestart! Slibujeme doslova zázraky. Ideální je spojit ještě s lázeňskými kúramiJ

Bílá perla východu i v ČR

Těšíte se na jaro? My také! Naše tělo se chystá na svou každoroční očistu. V čínském kalendáři začíná jaro již v druhé polovině února. A proto by se i naše strava měla novému ročnímu období přizpůsobit. A protože by se tělu mělo odlehčit, máme pro vás jeden tip: Začleňte do jídelníčku jednu z nejdéle pěstovaných obilnin na světě nazývanou též „bílá perla východu“, možná ji znáte spíše pod českým názvem Slzovka obecná (také Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi). Neznáte? Pojďme se tedy podívat na její léčivé účinky.

Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat. Semena této divoké trávy jsou podobná ječmenu a mají silné čisticí účinky. Proto se často používají k očistě organismu. Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a výborně pomáhá jako podpůrný prostředek v léčbě při celkovém zahlenění. Hlen dle tradiční čínské medicíny v těle vzniká důsledkem nevhodného stravování, tedy většina lidí má určitým způsobem „zanesené trubky“.

Jaké účinky má slzovka v organismu?

Slzovka posílí vaši slezinu. Vrátí hebkost a jemnost vaší pokožce, příznivě také působí například při boji s akné a jinými hnisavými procesy na kůži. Podpoří léčbu zánětů močového měchýře, průdušek a plic. Snižuje hladinu “špatného” cholesterolu, zpomaluje šedivění vlasů. Slzovka má vysoký obsah aminokyselin, betakarotenu, vitaminů skupiny B, vitaminu C, draslíku, vápníku, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě. Odvar ze slzovky je známý jako tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Slzovka je také bezlepková. Je tedy vhodná při celiakii a pro všechny, kteří chtějí ve stravě omezit lepek.

Vyzkoušejte …

Slzovku po troškách občas přidejte k rýži, kuskusu nebo bulguru (slzovky se přidává max.1/3), do polévek nebo kaší. Výborná je s houbami upravená jako „kuba“. Doporučená denní dávka pro dospělého jsou dvě vrchovaté lžíce uvařené slzovky. Je vhodná i pro děti. Opatrnosti však dbejte v těhotenství, kdy se její konzumace nedoporučuje.

Není mandle jako cukrkandle?

Opatrujte si mandle jako oko v hlavě! Mandle jsou totiž kontrolkou přetížení vašeho lymfatického systému. Nejčastějšími důsledky špatné funkce lymfatického systému jsou otoky, pocit únavy, celulitida, různé poruchy funkce imunitního systému a další. Znáte tento pocit? Pojďme se podívat na lymfatický systém pěkně zblízka.

Každou buňku našeho těla omývá lymfa. To je nažloutlá tekutina hodně podobná krevní plazmě. Je důležitou součástí imunitního systému. Tato blahodárná tekutina dopravuje živiny a odvádí odpadní látky hustou sítí lymfatických cév. Zajišťuje tak správnou funkci buněk. Čistícími částmi lymfatického systému jsou mízní uzliny, krční a nosní mandle, brzlík, slepé střevo, slezina a další. Slezina čistí lymfatický systém tím, že odvádí z krve chemické látky a barviva, toxiny a jedy, které jíme spolu s potravinami. Jako filtry fungují uzliny, obsahují makrofágy – velké buňky schopné pohlcovat bakterie i jiné cizí částice, které proniknou do organismu. Uzliny působí jako bariery bránící šíření infekce. Dojde -li v určité části organismu k infekci, uzlina, která je nejblíže k místu zánětu, zduří a stává se citlivou.

Jak pomoci tělu k uzdravení?

Důležitá je i změna jídelníčku. Zařaďte do něj dostatečný přísun vitaminu D, E a C, které udrží váš imunitní systém v dobré kondici. Zdrojem vitaminu D jsou tučné ryby a vejce (anebo můžete přes zimu zobat pro člověka nejvyužitelnější D3 formu vitaminu D ve formě tabletek) a vitamin E obsahuje olivový olej, ořechová jádra, avokádo a nejrůznější semena. Zařazením tmavozelené listové zeleniny pomůže sliznici v uzdravení vysoký obsah vitaminu C a betakarotenů. Ze stravy je vhodné vynechat mléko a mléčné výrobky, cukr a sladkosti. Příznivě působí pobyt ve vlhkém prostředí, kde dochází k potřebnému zvlhčení sliznic.

Vhodným pomocníkem pro zlepšení funkce lymfatického systému je očistná kůra. Vhodně vybraná a provedená očistná kůra pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek a nejen to. Pocítíte nový příval energie a vše vám půjde lépe od ruky! A tak přivítáte jaro nikoli jako oběť chřipkové epidemie, ale jako čupr holka/kluk s jiskrou v oku. Pozor, výsledky očistných kúr metody Nutrirestart zveřejníme již brzy! Sledujte unikátní videa skutečných lidí, kteří prošli očistnou kúrou, zhubli dohromady desítky kilogramů a vypadají i cítí se o desítky let mladší!

Jak jednoduše na začínající bolest v krku, chrchlánky a smrkánky

Snad každého někdy potrápila bolest v krku, rýma a pálení v nose. Již naše babičky věděly, že na bolavý krk má blahodárné účinky kloktání slaného roztoku. Snadnou pomocí v prvních hodinách napadení organismu je využít protizánětlivých účinků slané vody. Nejlepším řešením je samozřejmě pobyt u moře. Je to určitě příjemné a nejpřirozenější řešení, ale ne vždy se nám podaří zrealizovat právě v době nachlazení. V domácích podmínkách můžeme použít inhalace, kloktání nebo výplachy nosu slanou vodou. Ty z vás, které trápí časté nachlazení v chladných měsících roku nebo pylová alergie, mohou i preventivně používat výplach nosu a předejít tak možnému nachlazení.

Jak získat správný roztok?  K výplachům či inhalacím se používá izotonický 0,9 % roztok soli, tedy smícháme 9g soli na 1 litr vody. Tento poměr je tělu přirozený, neboť stejnou koncentraci chloridu sodného nalezneme i v naší krvi. Kuchyňská sůl zkapalňuje hlen tím, že odvádí ze sliznice vodu. Mořská sůl také odvádí vodu ze sliznice, ale navíc zmírní otok, díky přítomnosti vápníku obsaženého v síranu vápenatém. Minerální látky se při inhalování mořské vody vstřebávají přes sliznici do těla a jejich přítomnost lze následně prokázat i krvi.

Na výplachu nosu a kloktání je také výborná a velice účinná také zásaditá sůl Nutrirestart®. Pro tyto účely použijte tu bez aromat, v bílém balení. Začnete-li chrchlat a kašlat a budou se vám spouštět hleníky  a smrkánky, nasypte jednu lžičku zásadité soli  Nutrirestart® do trochy teplé vody, promíchejte a roztokem si vyplachujte nos a dutiny a kloktejte (min. 3x denně). Večer si dejte horkou vanu, do které jste přidali 5 velkých polévkových lžic zásadité soli Nutrirestart® a napařte se – doporučujeme min. 30 min lázeň. Pak si zalezte do postele a spěte. Garantujeme, že budete spát celou noc jako miminko:)

Tradiční čínská medicína – o co vlastně jde?

Také kolem sebe slýcháte, že kdekdo dělá Tradiční čínskou medicínu? A studuje ji třeba několik let, jezdí do Číny…  Jenže když je to medicína, neměl by ji tedy dělat pouze lékař? V Hradci Králové dokonce měla vzniknout Klinika tradiční čínské medicíny. Nějak z toho ale sešlo. Proč se tedy TČM těší takové oblibě a zájmu veřejnosti?

Dokonce nemalá část západních lékařů využívá znalostí čínské medicíny ve své praxi. Jedná se o velmi propracovaný a dobou prověřený systém léčení člověka založený na celostním přístupu nejen k člověku ale i celému vesmíru. Hlavní úkolem čínského lékaře bylo předcházet onemocnění, tedy prevence. Ve staré Číně byl dokonce lékař oceněn, pokud jeho „pacient“ neonemocněl.

Dnes si řekneme takový úvod do TČM. Z pohledu čínské medicíny lidské tělo i vše ve vesmíru se řídí dvěma teoriemi. Jednou je teorie pěti prvků (wu sing – pět hybatelů) a druhá teorie yinu a yangu . Právě rovnováha mezi pěti prvky a dvěma póly yinem a yangem je nejdůležitější pro naše zdraví. Mezi pět prvků patří voda, dřevo, oheň, kov a země. Je známé, že ke každému prvku náleží orgán Zang  a k němu příslušný orgán Fu, tím ale výčet nekončí, každému elementu se přiřazuje i tkáň, vývod, tedy část těla, kde se daný prvek obrazí, barva, chuť a v neposlední řadě i emoce. Pět hybatelů se odráží i v přírodě, tedy ke každému náleží světová strana, podnebí, roční období, planeta.

Ve staré Číně neznali anatomii, tak jak ji známe dnes, tedy označení orgánů neodpovídá přesně orgánům tak, jak je známe my. Podle čínské teorie má každý orgán svou hmotu, energii a ducha. A o tom zas příště…

Největší orgán lidského těla

Napadá vás, co že je tím největším orgánem? No, každého napadne asi něco trochu jiného, možná někoho i něco se sexuálním podtextem:) Vězte však, že největším orgánem lidského těla je Kůže. Když je tak velká, určitě bude mít důležitou funkci! Pojďme se na ni tedy podívat trošičku více…

Povrchová vrstva kůže je pokožka. Skládá se z mnoha vrstev buněk. Spodní vrstvy jsou živé buňky, ty se stále dělí, na povrchu odumírají a olupují se. Za celý život se z pokožky člověka oloupe asi 18 – 22 kg mrtvých kožních buněk. Všechny buňky pokožky se vymění přibližně za 3-4 týdny, a to je také optimální doba trvání odkyselovacích detoxikačních kůr, případně lázeňských procedur.

Pokožka obsahuje kožní barvivo melanin, které chrání hlouběji položené buňky kůže před ultrafialovým zářením. Obsah melaninu se s věkem zvyšuje, děti ho mají jen malé množství, proto jsou velmi citlivé na sluneční záření.

Pevnost, pružnost a roztažitelnost kůže zajišťuje prostřední vrstva – škára. Ztratí-li kůže pružnost, uvolňuje se a vznikají vrásky. Jedná se o přirozený proces stárnutí, který můžeme hodně ovlivnit péčí o tělo a zdravým životním stylem. Z vlasových váčků ve škáře vyrůstají vlasy, chlupy a vousy. Vlasy, chlupy a vousy dle čínské medicíny patří elementu vody, tedy k ledvinám. Stav a kvalita vlasů nás tedy může upozornit na případnou nedostatečnou funkci nebo činnost ledvin, které jsou kořenem našeho života.

Ve škáře nalezneme také nervy zajišťující rychlý přenos informací do centrálního nervového systému, krevní a mízní cévy. Mízní systém škáry a vlastně celého organismu hraje nezastupitelnou roli při detoxikaci. Míza (lymfa) omývá téměř každou buňku těla, lymfatický systém je tedy naším hlavním detoxikačním systémem.

Dále se ve škáře nachází žlázy např.: mazové nebo potní. Počet potních žláz je téměř 2,5 milionu. Největší koncentrace je na ploskách nohou, dlaních, na čele, v okolí konečníku, pohlavních žláz a v podpaží. Největší žlázou lidského těla je žláza mléčná.

Nesmíme opomenout nejspodnější vrstvu kůže, kterou je podkožní vazivo, zde se nachází tukové buňky, které slouží jako zásobárna tukových kapének a vitaminů rozpustných v tucích.  Kůže ženy má větší schopnost ukládat tukové kapénky než kůže mužů.

Kůže – výborný detoxikační orgán našeho těla, tzv. „pomocná ledvina“

Víte, že plocha kůže dospělého člověka má stejnou rozlohu jako přikrývka na spaní, tedy  1,6 – 2m2? Stejně jako přikrývka vás kůže chrání před chladem, dodává vám pocit bezpečí a vy můžete nerušeně spátJ Kůže poskytuje ochranu vašemu organismu a chrání jej před vnějšími vlivy prostředí, např. před mikroorganismy, toxickými látkami, jedy, ultrafialovým zářením, horkem anebo chladem.

Potíte se?  Tak to je dobře! Potit se je přirozené a pro organismus nezbytné, v kůži se nacházejí kožní cévy a potní žlázy, které se v závislosti na teplotě a fyzické zátěži stahují nebo roztahují. Starají se tím o správnou termoregulaci organismu. V teplém prostředí nebo při sportu dochází k roztažení cév a potních žláz, tím se zde zvýší průtok krve a člověk se začne potit (tím se lidské tělo ochlazuje).

Pot tvoří z 99% voda, zbytek jsou rozpuštěné pevné látky: chlorid sodný, močovina, kyselina močová, kyselina mléčná, kyselina octová a další.  Z toho je patrné, že kůže hraje nezastupitelnou roli při očistě a detoxikaci organismu!

Kůže ale umí látky nejen vylučovat, ale také přijímat, tedy vstřebávat. Schopnosti kůže vstřebávat látky se využívá v kosmetice a také třeba v balneoterapii, tj. při různých regeneračních koupelích v minerálních vodách s obsahem síry, radonu, jódu a dalších prvků. Schopnost vstřebávání látek se zvyšuje při vyšší teplotě koupele, delší době jejího trvání a vyšší mineralizaci.

Už jste vyzkoušeli zásaditou koupelovou sůl Nutrirestart®? Tak honem do toho!:) Tato sůl je ideální jak pro očistu těla (např. po nadměrné tělesné zátěži, kdy nám může hrozit ukládání laktátu ve svalech a tím pádem značný diskomfort v pohybu následující den), tak pro řádnou mineralizaci vaší kůže. Navíc tato sůl nevysušuje, naopak váže v pokožce vlhkost a udržuje ji tak krásně hebkou a pružnou.

Trpíte atopickými ekzémy, záněty kůže či akné? A víte, že z těchto projevů kůže můžeme i „číst“? Právě na kůži a v pleti obličeje se totiž odráží zdravotní stav organismu. Podle místa výskytu kožních potíží se dá jednoduše poznat orgán případně akupunkturní dráha, ve které je nerovnováha. Ale o tom zas příště…:)