Rozhovor s naší absolventkou, Ing. Anetou Polívkovou

Požádala jsem o rozhovor i ženu, kterou jsem poprvé poznala před 3 lety na kurzu Life style kouč. Byla tichá, krásná a hledala osobní i profesní transformaci. A to se jí mimořádně povedlo! Posuďte sami…

Anetko mohla by ses prosím krátce představit a říct, proč jsi šla dělat výživu, co tě k tomu vedlo?

Mám vystudovaný management hotelnictví a lázeňství, kdy jsem vlastně v průběhu páťáku dělala dálkově roční výživový kurz. Pak jsem 2 roky pracovala jako manažerka pro velkoobchod pro východní Evropu a pak na mateřské jsem začala makat na sobě a vlastně na tom všem co teď dělám. Na mateřské jsem cítila velkou potřebu osobního rozvoje a když jsem našla kurz Life style kouče, řekla jsem si, že přesně tohle teď potřebuju. Bylo to intuitivní rozhodnutí.

Líbil se ti kurz Life style kouče? A proč jsi se vzdělávala dál?

První kurz mě nakopnul a otevřel oči k dalšímu seberozvoji …byl to začátek mé „cesty“ sama k sobě. Dodnes si pamatuju obrovský „aha“ efekt, kdy jsi řekla … sami sebe musíte mít na prvním místě, vy jste pro sebe nejdůležitější :-) To jsem se docela dost probrala z dlouhého spánku :)

Co děláš teď, jsi v oboru? Ano, pracuji se stravou, dělám terapie, studuji čínskou medicínu, dále se vzdělávám a prohlubuji znalosti

Co myslíš, je v tomhle oboru těžké najít uplatnění?  Myslím, že v tomto oboru a jemu přidruženým je velký potenciál do budoucnosti

Co bys vzkázala lidem, kteří se rozhoduji, zda k nám do kurzu nastoupí? Pokud na kurz narazili, ať určitě zkusí, je to výborná zkušenost a cenné informace, které využijí ať už pro sebe a v rodině nebo i v práci.

Pracuješ v praxi s našimi produkty Nutrirestart, ale i s řadou dalších produktů, včetně tradiční čínské medicíny a aromaterapie  – proč? Nejde to jen úpravou stravy a ostatní neřešit? Strava a přírodní doplňky se krásně doplňují a zvyšují efekt …pokud se k tomu přidá i uvědomění, terapie, práce s duší … výborné výsledky jsou zaručeny :)

Nelituješ změny profese?

Rozhodně ne! Znovu bych do toho určitě šla, pomáhat lidem beru jako svoje poslání, naplňuje mě to. Už jsem teď dál, stravu jsem propojila s terapií duše. Propojuji detoxikaci, odkyselování, stravu dle čínské medicíny, akupunkturu, kineziologii, práci s duší pomocí srt terapie a léčím i rukama.

 

A já ještě o Anetce prozradím, že je máma 2 krásných dětí a žije ve Vrchlabí. Kdybyste se chtěli podívat na její práci, zúčastnit se jejích besed či kurzíků nebo se objednat na individuální poradenství, mrkněte na www.zdravinamiru.cz

 

Rozhovor s naší absolventkou, Editou Jemelkovou

Dnes jsem si povídala se ženou, která má obrovskou energii, vnitřní sílu a zvládá levou zadní všechno, co si umane. Se 2 malými dětmi si plní své životní sny a neztrácí smysl pro humor.

Dobrý den Edit, mohla byste se představit, co děláte za profesi a co ráda děláte ve volném čase?

Jmenuji se Edita Jemelková, je mi 36 let, mám dvě děti (syn 10 let, dcera 6 let). Ve třech letech po příušnicích  jsem přišla o sluch u obou uší, kde mám ztrátu sluchu přes 90%. Nebyla jsem vedena k pohybu od malička. Pro mne byl sport vždy sprosté slovo. Až po maturitě jsem se začala více věnovat pohybu. Začalo to tak, že po maturitě byl problém sehnat práci (kvůli sluchu). Začala jsem se věnovat aerobiku, který u nás byl. Tam vznikla myšlenka, jestli nechci aerobik předcvičovat. Nikdy by mne nenapadlo, že budu předcvičovat i přes můj sluchový handicap. Absolvovala jsem kurz cvičitelka aerobiku III. třídy, později další kurz cvičitelka aerobik II. třídy přes Sokol.

Ve volném čase ráda jezdím s dětmi na výlety, poznávat krásy Česka, dále miluji čtení – taky jsem bývalá knihovnice a mám vystudovanou VŠ knihovnickou v Opavě, kterou jsem dělala při prvním dítěti. V poslední době mě chytlo i běhání – nebo spíše posouvání svých hranic dopředu. Dřívě mě běh nebavil, ale jak jsem dala kila dolů, přestaly bolet kolena, mám více energie a to mě nakopává a motivuje.

Miluji i pečení dortů a improvizace :) Dorty a sport – dva protiklady – proč ne? :)

Co Vás vedlo k přihlášení se do kurzu Poradce pro výživu NutriAcademy? Lišilo se nějak tohle vzdělávací zařízení od jiných, dělala jste si průzkum trhu?

K přihlášení školení mě vedlo sama sebe. Chtěla jsem především získat informace a dozvědět se, co a jak a pochopit to všechno kolem toho. Byla jsem ze sebe nešťastná, protože jsem pořád a hodně cvičila a místo abych hubla, jsem spíše přibírala. Tak impulz byl zamakat na sobě. A protože pro mne je horší školení formou přednášek kvůli sluchu, mnohdy mi to nic nedává, protože se pak musím formou samouky vše doučit. NutriAcademy mi vyšla k mému milému překvapení vstříc a podpořila mne, za což jsem moc ráda a ještě jednou velké díky Vám! Samozřejmě jsem pročítala i recenze, které byly kladné, tak jsem byla hned rozhodnutá do toho jít.

I když mi nějakou dobu trvalo, než se váha konečně pohla – k tomu mohu napsat jediné – vše začíná v hlavě. Jinak to prostě nejde. Výmluvy nebo výsledky, nic mezi tím. (já mám každý den jiný, pořád jsem se vymlouvala na to, že nejím tím pádem pravidelně apod.) A teď? Beru si sebou lžíci – mám ji v kabelce pořád a když jsem třeba neplánovaně pryč, dám si v hlídaný čas třeba tvaroh..a už žádné výmluvy!:)

Co Vám ten první kurz u Nutriacademy dal? Dělala jste ho před 3 roky, takže už to můžete zhodnotit i s odstupem.

Dal mi hodně – nové poznatky, informace, zkušenosti a možnost posunout se dál, krůček po krůčku dopředu…

Co děláte teď, jste v oboru?

Kromě skupinového cvičení, které vedu na různých místech, dělám od té doby, co jsem si udělala kurz, i výživové poradenství. Obrací se na mě především právě klientky ze cvičení, protože mne znají a mají ke mě důvěru.

Co myslíte, je v tomhle oboru těžké najít práci/uplatnění?

V dnešní době ano. Na internetu nacházíte pořád „rádoby poradce“, kteří „všechno ví, všechno znají“. Kvalitní a dobrý poradce  -to je jako hledat jehlu v kupce sena. Nejednou jsem se setkala s tím, že mi klientky ukázaly právě od takových „poradců“ jídelníčky, tak jsem se zhrozila, jak vypadaly….

Jste cvičitelka, máte sama svoje klienty, jak se o ně staráte, jaké akce pro ně vymýšlíte??

Snažím se vyjít holkám vstříc, pořádám pro ně speciální akce – jako jsou sobotní dvouhodinovky, narozeninové akce – poslední narozeninový piloxing byl na jaře, kdy jsme slavily 5let piloxingu v Přerově. A protože si svých holek vážím a taky za jejich účast či návraty, měly kromě nadupané dvouhodinovky i nádhernou tombolu. Měla jsem obrovskou podporu od lidí, kteří mi chtěli pomoci a dali mi nádherné dary. I slzička za to ukápla. Dále také dělám i sportovní víkendy na Moravě.

Jak se dál vzděláváte – nebo už se nevzděláváte a je to jen o praxi?

Já se vlastně celý život vzdělávám a rozhodně s tím nemíním přestat. Před svatbou jsem se ještě vyškolila u pí Toufarové na flexibary. Po prvním porodu syna Radečka jsem dva roky cvičila jen aerobik a pak jsem se dostala k zumbě. Přiznám se, že napoprvé mne zumba zklamala. Bylo to instruktorkou, která tehdy zumbu předcvičovala. O něco později mě kamarádka vytáhla k jiné instruktorce, a úplně jsem si zumbu zamilovala a to tak, že do dvou měsíců jsem se stala instruktorkou zumby. Později jsem absolvovala školení na instruktora zumby toningu a zumby goldu. Poté následovalo školení port de bras, které jsem dělala se přímo u Julia Papiho –s poluzakladatele PDB v 16tt. V září 2012 (po druhém porodu dcery Nelinky) cca dva měsíce po porodu, jsem byla na Strahově cvičit zumbu a tam se ke mne dostala informace ohledě piloxingu. V únoru 2013 mě čekala dvě školení, a to Fitmami a za dva týdny Piloxing v Příbrami a úplně jsem se do piloxingu zamilovala. Poslední školení, které jsem absolvovala, byl deepWORK a břišní pekáč u Hanky Kynychové v roce 2017. Určitě to není poslední školení, které jsem absolvovala. Pokud chce být člověk dobrý ve svém oboru, musí se neustále vzdělávat a posouvat dopředu. Tedy ten, co je svědomitý, pečlivý a jde mu o blaho klientek.

Co byste vzkázala lidem, kteří se rozhodují, zda si u nás u Nutriacademy udělají kurz?

Určitě tohle školení vřele doporučuji, dozvěděla jsem se hodně zajímavých věcí a ten, kdo do toho půjde, určitě nebude litovat. To jsou věci, na které nezapomenete. Je to kvalitní školení a o tom to je.

A já ještě dodávám, že kdybyste se chtěli s touto zajímavou ženou setkat, nebo si s ní třeba zacvičit, mrkněte na www.editajemelkova.cz nebo FB Zumba a cvičení s Edit

Rozhovor s absolventkou kurzu NutriAcademy, Marií Pácalovou

Školení a kurzy pořádáme už 10 let. 10 let prezentací, stovky tváří, hodiny na place před desítkami očí. Rozhodla jsem se ohlédnout zpátky a udělat rozhovory s našimi absolventy. S těmi, co dělali kurzy již dávno, ale i s těmi, co mají kurz čerstvě. Zajímá mě každý člověk, kterého jsem během školení poznala a ještě poznám, zajímají mě lidské příběhy a jejich život. A ráda je podpořím v jejich budoucí práci. Zajímá mě, jestli jim náš kurz pomohl v životě. A protože máme jako firma už velkou historii, i absolventi které oslovím se mohou ohlédnout zpátky a vše to zhodnotit, dnes už i s odstupem. Sérii rozhovorů najdete na tomto blogu. Dnes první ochutnávka:)

Radka Burdychová

Rozhovor s absolventkou Nutriacademy, Maruškou Pácalovou

Marie je milá sebevědomá žena, která tíhne k alternativě. Známe se 4 roky, od doby, kdy nastoupila na kurz Poradce pro výživu. Od té doby změnila účes, vyměnila chlapa, stala se majitelkou obchodu s biopotravinami, má několik zaměstnanců a vypadá spokojeně:)

Maru, co Tě vedlo k přihlášení se do prvního kurzu NutriAcademy? Lišilo se nějak naše vzdělávací zařízení od jiných, dělala sis tenkrát průzkum na webu nebo to bylo na něčí doporučení?

„Já byla nucena udělat si rekvalifikační kurz výživy kvůli nástupu do nového zaměstnání – do výživového studia. Sedla jsem k internetu a jela podle odkazů. Původně jsem chtěla jít do jiného školícího zařízení, ale už si nepamatuju do kterého a také tam nabízeli studium na rok či na půl roku a já potřebovala mít papír v ruce co nejdřív, budoucí zaměstnavatel na mě dost tlačil. Také jsem chtěla co nejblíž, abych nemusela dojíždět přes celou Prahu. Takže když jsem přišla na kurz NutriAcademy, trochu projela recenze a zeptala se šéfa, zda tohle by šlo – tak on mi tenkrát řekl, že jsem vybrala dobře, je to jedno z nejlepších školících zařízení v oboru. Takže finální rozhodnutí pro kurz výživy u Nutriacademy byl mix takého rychlého průzkumu trhu, slet událostí a osudu:)

 

Co ti ten první kurz, rekvalifikační kurz Poradce pro výživu, dal a proč jsi šla na další?

První kurz, co jsem dělala, poradce výživy, mi dal hrozně moc, uvědomila jsem si, že je to taky o propočtech, které dají člověku nadhled – ale hlavně jsem zjistila, že nechci dělat pod žádným ždímajícím studiem, ale sama na sebe. Bylo to hodně o praxi a to se mi líbilo – navíc velmi profesionální, ale zároveň přátelské prostředí. Pak jsem si dělala ještě kurz Life style kouče – tam jsem si leccos srovnala v hlavě, takže jsem se pak míň bála chtít něco vlastního a dělat si to podle sebe, i když pro obchůdek jsem se rozhodla ještě až o trošku později.

Co děláš teď, jsi v oboru?

Nyní v oboru jsem a nejsem. Mám svůj krámek s biopotravinami, v Praze Vršovicích, sice se nevěnuji výživovému poradenství, ale v tomhle oboru zůstávám dál.

Co myslíš, je v tomhle oboru těžké najít práci/uplatnění?

Myslím, že v dnešní době to fakt není problém, ale člověk musí mít praxi.

Co bys vzkázala lidem, kteří se rozhodují, zda k nám do kurzu nastoupí?

Vzkázala bych jim neváhejte :-)).. Pokud chcete být opravdoví profíci s přátelskou oporou velké kapacity, pak byste měli zvolit NutriAcademy:)

A já dodávám, že pokud byste se s Maruškou chtěli potkat, její obchůdek se jmenuje Vršovický bioobchůdek a nachází se v Praze v ulici Na Spojce 16. Můžete si tam nejen nakoupit kvalitní jídlo, ale dočkáte se tam i velmi kvalitního poradenského servisu. Personál je ochotný a usměvavý – není divu, většinou také absolventi NutriAcademy:)

 

Velikonoční zamyšlení

Milí přátelé,

nedávné Velikonoce mne přiměly k malému zamyšlení: Svátky, symboly -vejce, zajíc atd.

Každou půlhodinu se někde kolem mne ozývá zvuk reklamy, na kterou můj 2,5 letý syn naprosto zpaprčí, naklusá a začne vášnivě rapovat: “ Normální vajíčka, již dávno z módy jsou“. Aha – normální vajíčka, to už jsem dlouho neslyšela, co to je?:) Na potravinářské fakultě jsme se učili o kvalitě vajec, že se nemá říkat vajíčka, ale VEJCE, o jejich velikosti S, M, L, XL, třídě kvality, hygieně atd., v naší státem akreditované laboratoři jsem vejce xkrát analyzovala, viděla jsem v reálu chov ekologický, klecový, volný – v supermarketu jsem si vždycky všímala značení na oblale i přímo na vejcích, viděla jsem vejce s českou vlaječkou (nikde jinde v zahraničí, byť hodně cestuju, jsem si žádné vlaječky nikdy nevšimla), zaručeně česká vejce, ale vejce „normální“ jsem nikde neviděla, vy ano?

Mám profil na FB, i když jej spousta lidí nemá a je proti tomu, kvůli úniku dat a tak. Ale díky FB jsem se dozvídám hodně informací (i dezinformací) –  a tak jsem se dozvěděla jak vejce barvit, jak je použít na výrobu pomazánek, v cukrfree dietě a v dietě všeobecně, jak není potřeba brát obsah cholesterolu v nich vážně, jak vegani zásadně vejce nebarví ani nedodržují Velikonoce kvůli ochraně zvířat – ale nikde na mě nevyhupsla informace, co je to tedy  je vejce „normální“.

Já sama nevím, co je normální vejce podle dnešních měřítek. Asi to, co doporučí reklama:) Co je normální pro vás? Vejce s českou vlajkou? A věděli jste, že se vejce třeba tady v ČR snesou, ale roztřídí je třídírna v Polsku? Nebo se snesou v Lotyšsku a roztřídí je třídírna v Česku?

Co je normální? Klecový chov, kdy přesně víme, co slepiččce dáváme a kdy (jíst i pít) nebo chov volný/ekologický -kdy je to na ní, co sezobne?

Co je normální? Krásné žluté vajíčko s pevnou skořápkou (z klecového chovu, kdy přidáme karotenoidy kvůli barvě, vápník kvůli pevnosti) nebo míň žluté (vybledlé) vejce z chovu domácího s jemnou skořápkou?

Pro mne bylo vždycky nejlepší to domácí od babičky, když slepička sezobala to co bylo na zahradě nebo na poli:) A přesto slepicím přidávala babička do krmení skořápky (aby byly pevnější) a kukuřici (aby byly žlutší)  A kdo zkusil toto „domácí vejce“ a to „vejce ze supermarketu“ určitě pozná chuťový rozdíl. Jenže kdo má v dnešní době čas chovat slepice? Navíc když nenesou celý rok…. Nebo kdo má čas chodit na farmu pro vejce…. A tak si pro to „normální“ jdeme do supermarketu – daň za to, že je nás lidí hodně, nemáme čas a třeba někdy koupíme radši i vejce čokoládová. Anebo s umělými barvivy, přidanými slepičkám do krmení kdesi ve Španělsku:)

Přátelé, často na svých kurzech a seminářích diskutuji podobné situace. Především z oblasti potravin, výživy a životního stylu. Na internet si dnes může napsat každý co chce. Autory většiny příspěvků jsou novináři nebo PR manažeri. Tápete v tom , co je pravda a co přikrášlená komerční lež? Já ne:) Těším se na vás na svých kurzech, na ty z vás, kterým záleží na vašem zdraví a hlavně zdraví svých dětí. A především na těch z vás, kteří chtějí mít svůj objektivní názor!:)

Radka Burdychová

 

Co zase dělají výživoví poradci špatně, protože to nevědí

Miluji knihy, obzvláště ty o výživě a zdravém životním stylu. V češtině, angličtině, němčině – to je jedno. Mám jich plnou knihovnu. Když vidím nějakou se zajímavým titulem, hned si ji prolistuju a když mě zaujme, koupím. Mám ráda knihy nové, nerada si je půjčuju v knihovně, chci aby měly jen mou energii. Někdy knihy kupuju i na internetu, ale zase jsem se tuhle napálila! Lepší je knihu prolistovat a až pak koupit. To vám radím. Já už se nenapálím! No nic.

Tahle kniha, o které píšu, říkala něco hanlivého o výživových poradcích, tak jsem byla zvědavá, co zas děláme špatně:) Když je školím, měla bych se dovzdělat na základě nejnovějších poznatků, vždyť co je psáno to je dáno. První polovina knihy nebyla špatná, nicméně samé obecné pravdy – říkám si, no to snad lidi, které učím, vědí „z fleku“. A tak jsem se dostala na kapitolu o dysmikrobii. Cha cha. Prý je to blud a zbytečně nafouknuté a nepřikládali by tomu význam. Chudák kniha letěla do kouta a můj syn si ji vítězoslavně odvezl na plastové tatrovce do svého úkrytu.

A tak bych chtěla něco napsat o dysmikrobii, tedy dysbalanci nebo chcete-li nerovnováze mikroorganismů v lidských střevech. Vzhledem k tomu, že jsem roky pracovala v mikrobiologické laboratoři a na web of science mám osm publikací, asi si to můžu dovolit. Zde je odborná definice dysmikrobie:

Střevo je největší imunitní orgán lidského těla,  produkuje víc protilátek než kterýkoli jiný orgán. Porušení rovnováhy mikroorganismů v trávicím traktu v důsledku selhání kontrolních mechanismů se označuje jako dysmikrobie. Při ní je zachována kvalitativní struktura, ale kvantitativně se vzájemný poměr mikroorganismů mění. 

Lidsky řečeno – když se narodí děťátko (přirozenou cestou) a je plně kojené, má 100% probiotickou, perfektně fungující mikroflóru, v rovnováze – no a ta děťátko chrání, určuje mu imunitu. Po zavádění příkrmů a pak později, jak stárneme – se zastoupení i složení mikroorganismů v našich střevech mění – no a to má výrazný vliv na imunitu. Nejsou tam jen mikroorganismy probiotické, ale také hnilobné, patogenní a všelijaké jiné. A taky tam tvoří všelijaké shluky, lepí se na sebe, okupují sliznici, atd. A trávení, štěpení i vstřebávání živin „vázne“. Čím starší „kus“, tím hůř. A je to dáno samozřejmě jak jinak, z největší části Výživou, tedy tím co jíme a pijeme. A je prokázáno, projedete-li web of science, přinejmenším tisíci studiemi, že tomu tak je a dysmikrobie je strašák dnešní doby, imunity atd……a základním kamenem pro vznik rakoviny a x dalších závažných chorob.

Byť je v oné knize citováno asi 500 odborných článků, je s podivem, že autoři nenašli ani jediný o dysmikrobii. Jak říkám, na plastové tatrovce bude té knize dobře:)

Radka Burdychová

probiotika 2

Záněty v těle a co to vlastně všechno obnáší

Na mých kurzech často hovoříme o zánětech v těle a jak vlastně vznikají. A jak se dají velice pozitivně ovlivnit stravou, nebo taky úplně zastavit. Co to ten zánět vlastně je?

Zánět je reakce imunitního systému na infekci či podráždění. Hlavními projevy zánětu jsou většinou teplota, otok, bolest anebo přímo narušení funkce postižených orgánů. Představte si to jako když vás bodne včelka nebo vosa, bodnuté místo zarudne, opuchne, svědí a pálí. To je akutní zánět, tedy okamžitá reakce těla na cizorodou látku-tedy jed včelky. Místo po bodnutí je pak nějakou dobu citlivé, bolavé – a pořád na něj myslíme a podvědomě jej chráníme a šetříme. A ono se postupně zahojí.

Chronický zánět probíhá skrytě, plíživě. Ale nedává o sobě dlouho fyzicky vědět. Útočí na vnitřní orgány i jednotlivé buňky a vede často k rozvoji nemocí. Problém je, že o chronickém zánětu dlouho nevíme a tak si ani vědomě nemůžeme „citlivá a bolavá místa“ šetřit. Často se tak chronický zánět vyvine v závažné onemocnění, které jakoby přišlo ze dne na den. Patří sem všechna kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, rakovina, autoimunitní onemocnění a taky třeba Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida no a taky záněty tračníku. A pak jsou další různé symptomy, které s chronickým zánětem souvisí. Například chronická nespavost a chronické bolesti.

Pokud své tělo znáte a máte základní (ale interpretované v dobrých souvislostech) vědomosti v oblasti výživy, můžete projevy chronického zánětu celkem dost dobře rozpoznat. Jsou to různé alergie, intolerance, horečky, zduření tkání, otoky, pálení, svědění, hnisavá místa… Ale většinou tyto často se opakující signály těla lidé ignorují anebo řeší farmaky a léky. Prostě si na „bolest z bodnutí včelky“ vezmou prášek, aby je to nebolelo anebo pilulku na spaní.

A jak to souvisí se stravou? Je to jednoduché, některé potraviny zánětům v těle cestu chystají, některé tvorbu zánětů omezují nebo dokonce zastavují. Jakýkoli zánět v těle brzdí metabolismus, zasahuje do něj a blokuje hojivé procesy a normální průběh biochemických drah (tedy trávení a využití potravin), působení enzymů a hormonů. Potraviny obsahující alergické bílkoviny navíc nejsou většinou dostatečně stráveny a stávají se součástí metabolického odpadu, který se hromadí v těle ve formě usazenin. Proto je prvním krokem v boji se záněty důkladná očista těla, tedy detoxikace a odkyselení. A nejlepším bojovníkem protizánětlivá neboli také zásadotvorná strava. Více v mých kurzech a na www.nutrirestart.cz.

Radka Burdychová

Titulka-s-panvi-rastr420x595

Nutrirestart® koučink a mentoring

Naši Nutrirestart® poradci se scházejí každý měsíc, dokonce i přes léto, kdy je nejvhodnější čas ke vzdělávání podnikatelů, protože v běžném pracovním shonu na to prostě čas není. Červnové setkání bylo v naší akreditované laboratoři pro kontrolu potravin v Náchodě. A co jsme mimo jiné řešili? Alergie a záněty, kterých je v dnešní době čím dál tím více, dokonce (nebo hlavně) i u dětí.

Alergií je celá řada, ale protože se zde na těchto stránkách zabýváme výživou, pojďme se mrknout na ty potravinové. Lidi si často pletou potravinovou alergii a intoleranci (nesnášenlivost). Potravinová alergie je reakce imunitního systému na alergen, tedy nějakou bílkovinu obsaženou v dané potravině. Alergie se projeví do hodiny od konzumace alergenu – napr. rýmou, pálením jazyka či krku, škrábáním, citlivou kůží, slzením nebo tvorbou hlenu, kopřivkou, křečemi, průjmem nebo až dokonce anafylaktickým šokem. Velmi záleží na tom, kolik alergenu sníte.

Imunitní reakce na alergeny může vyvolávat záněty v těle nebo také autoimunitní reakci. Jakýkoli zánět v těle brzdí metabolismus, zasahuje do něj a blokuje hojivé procesy a normální průběh biochemických drah, působení enzymů a hormonů. Potraviny obsahující alergické bílkoviny navíc nejsou většinou dostatečně stráveny a stávají se součástí metabolického odpadu, který se hromadí v těle ve formě usazenin.

Potravinová intolerance není imunitní reakcí a často se objeví i několik hodin nebo dokonce dnů po konzumaci daného jídla. Je často vyvolána absencí nebo nedostatečnou tvorbou enzymů nutných ke strávení nějaké části potraviny. Typickou potravinovou nesnášenlivostí je laktózová intolerance, ale může se objevit nesnášenlivost v podstatě jakékoli potraviny. Potravinová intolerance úzce souvisí se stavem střevní mikroflóry, tedy s rovnováhou mikroorganismů. U většiny lidí se reakce na jídlo ukáže v té části těla, kde jsou nejcitlivější. Mohou se spustit průjmy, migrény, zácpa, vyrážka, otoky, hemoroidy. Nejcitlivější oblasti se také ukazují v emocionální rovině. A jak se potravinová intolerance projeví? Bolestmi hlavy, migrénou, ustavičným odkašláváním, krčním hlenem, žaludečními potížemi, nadýmáním, únavou. Můžou se objevit i ekzémy, kožní problémy, akné, afty, chronický kašel, chronické alergie na pyly, plísně atd. Z emocionálního hlediska pozorujeme změny v náladě, deprese, agresivitu, hyperaktivitu nebo úzkost.

Výbornou pomocí je metoda Nutrirestart®. Je ovšem nutný individuální přístup a holistické řešení. Tedy na fyzické i emocionální rovině. A to umí naši Nutrirestart® poradci.

Radka Burdychová: autorka metody Nutrirestart®, kouč a mentor Nutrirestart® poradců

knihy

V dětské výživě chybí cholesterol – no to je tedy objev století!

V sobotu se v Praze konal náš, mimochodem hojně navštěvovaný, seminář Výživa dětí. Tam mi kolega, který se zrovínka účastnil jakési výživářské akce sdělil, že odborníci na výživu konečně dospěli k nečekanému závěru, že v dětské výživě (mléka) chybí cholesterol! To jsem tedy zamrkala. Waw, bomba:)

Pro nás potravináře, kteří umějí číst obaly potravin, to tedy žádná nová informace není. Ale kupodivu mají lidé o složení mléčných výživ pro děti, tedy i o cholesterolu, obecně celkem zajímavé přestavy. Tak třeba:

1. cholesterol škodí: no – jak to uchopit. Cholesterol lidské tělo nutně potřebuje, potřebuje ho proto, že je součástí doslova každé buňky v našem těle. Proto si ho také my lidé umíme sami vytvořit. A to v docela dost velkém množství!!! No a i mateřské mléko samozřejmě obsahuje obrovské množství cholesterolu. Vždyť dítě roste, buňky se zmnožují a každá nová potřebuje cholesterol. Dítě je rychlejší než rakovina:) No a proto je potřeba hodně kojit:) Navíc se podle učených knih právě v dětství nastavuje správná tvorba a regulace hladiny cholesterolu v krvi, s čímž mohou mít nekojené děti v dospělosti problémy.

2. Vegani tedy mohou být v klidu. Cholesterol se totiž vyskytuje výhradně v živočišných produktech, v rostlinkách ho nenajdete. No a protože i tělo vegana vytváří cholesterol, je to v pohodě. Otázka vyvstává v případě kojících veganek. Opravdu jejich mlíčko co se týče cholesterolu stačí pro jejich stále rostoucí miminko? Aha? Máte k tomu někdo nějakou dobrou info?

3. A teď ta bomba, na kterou se teď přišlo. Sušená mléčná výživa neobsahuje cholesterol! No jasně, většinou se totiž dělá pouze z rostlinných tuků, palmový tuk nevyjímaje. A protože rostlinky opravdu cholesterol nemají, tak mají miminka smůlu. Nejsou to tedy zase úplně vegánci, protože mléčné výživy obsahují také syrovátku a laktózu (ty jsou z mléka). Ale naštěstí! Existují i mléčné výživy s mléčným tukem, tedy s cholesterolem. A ten naše miminka skutečně potřebují, pokud tedy už nejsou kojeny.

4. Proč nám to neřekne pediatr nebo v lékárně? Nějaký nápad?:)

5. a perlička: ještě nedávno jste mohli na potravinách zahlédnout nápis: „neobsahuje palmový tuk“. Proti palmovému tuku mají totiž někteří lidé dost velké výhrady. Opičky nevyjímaje. Jenže z legislativního hlediska je to podvod a klamání spotřebitele, získávání konkureční výhody. Takže se to zakázalo. Dobrý ne?:)

V rámci studia Lektor zdravého životního stylu, kam mi chodí i profesionálové potravináři a výživoví poradci se specializací na otěhotnění a dětskou stravu jsme se rozhodli vytvořit sérii přenášek pro kliniky a mateřská centra. Je s podivem, že takové důležité, pro potravináře dost samozřejmé informace, przní marketing a podivné politické čachry machry.

Radka Burdychová – majitelka doktorátu z chemie a maminka ročního chlapečka který potřebuje cholesterol:)

Zakázané kurzy – kdo je a není Poradce pro výživu?

Dnes jsem se v rámci diskuse na téma výživového poradenství musela opět usmát. Vzpomněla jsem si totiž na konferenční diskuse a tlaky „odborné veřejnosti“ k tématu výživových poradců. Jací jsou to šarlatáni a jak radí špatně. A jak jsou ti absolventi kurzů rychlokvašky a nic neumí, natožpak aby mohli někomu radit. Vzpomněla jsem si na otevírání „kudly v kapse“ když slyším někoho takhle mluvit a na svou tendenci zarýt si nazpátek. A pak na své rozhodnutí, že hňácat se v hnoji je zbytečné (on pak čím dál víc smrdí) a že pro mě je důležité tvořit si vlastní svět, ne hledat ten ideální.

Kurzy Poradce pro výživu pořádám už přes 10 let. K tomu jsem přidala Life style kouče a Lektora zdravého životního stylu. A spoustu jednodenních kurzíků a seminářů. Kurz Poradce pro výživu mám jako základní školu. To co učím já, by se podle mě mělo učit na všech základních školách. Když tohle všechno naučím „dospěláky“, jen kroutí hlavou. Je to najednou pochopitelné a upravit si jídelníček je hnedle snadné. A zvládne to i máma od dětí. Vždyť rodiče jsou příkladem svým dětem, v rodině by mělo vše začínat, včetně budování základních výživových návyků. Jak chcete po dítěti, aby jedlo zdravě – třeba ovesnou kašičku, když jí táta párek v rohlíku a máma uždibuje u vaření svíčkovou a pak si ani nesednou v klidu spolu k jednomu stolu?

Nemyslím si, že by moje kurzy byly snadné nebo že by lidi kteří je absolvují byly rychlokvašky. Zrovna dnes byly závěrečné zkoušky a kdybych svým žákům řekla „Tak a teď jste rychlokvašky, v podstatě jste pro to nemuseli nic udělat a nemyslete si, že teď něco víte, jste nuly“ (mimochodem to dost často na adresu poradců slýchám od různých médií a lidí z vysokých škol a vědeckých společností) – tak to by měl asi rozcupali na cucky potom co vše museli vstřebat, naučit se a sepsat!:)))

Myslím si ale, že základní zásady výživy jsou jednoduché. A když je vysvětlím „normálním“ jazykem obyčejného člověka, pak tomu lidé rozumějí. Myslím si, že o tom, co si dáme na talíř by neměl rozhodovat stát nebo ošetřující („ošetřující!!) lékař, ale že by o tom měl rozhodovat každný z nás, každý sám za sebe. Kde sehnat kvalitní informace? No rozhodně ne na Facebooku nebo googlováním, vždyť při studiích na každé kvalitní univerzitě vám dají seznam literatury, ze které máte čerpat, na internet můžete zapomenout, protože tam si každý může napsat co chce. Včetně mě!:)

Nedávno jsem v televizi, v diskusi pořadu paní Jílkové, slyšela názor, že dnes může dělat Poradce pro výživu každý, kdo zametá ulici, odpadne mu koště od ruky a udělá si rekvalifikační kurz. Ano, souhlasím – pokud si uděláte kurz u mě, nemusíte ani dostat „papír“, protože kvůli tomu tam vlastně ani nejste. Jste tam především kvůli sobě a kvůli informacím, které vám dnešní byť přetechnizovaný, médii ovládaný svět prostě neposkytne. A když pochopíte, co děláte špatně a jaké sajrajty kupujete, můžete pak s klidným srdcem radit i ostatním, vždyť ústní lidová slovesnost má u nás velkou tradici:) No a v ordinaci lékaře se to nedozvíte, talže proč ne na ulici, nebo u prodavače v obchodě, obsluhy restaurace, kadeřnice, maséra, nehtařky -člověka který má na vás čas  a který taky musí něco jíst jako vy jenom má prostě za sebou kurz výživy a udělal si přehled.

Vystudovala jsem, už je tomu když se dívám do kalendáře poměrně dost dávno, Technologii potravin-tedy způsob výroby potravin, a hned potom Ochranu životního prostředí. Na potravinářské škole nás učili, jak regulovat chutě zákazníků, co přidávat do potravin aby chutnaly a lidi jich snědli co nejvíc. Že české výrobky nejsou to nejlepší a jak to je s taji výroby potravin. Že mléko není vhodné pro každého a tak je to i se spustou dalších potravin. Moje rodina vlastní akreditovanou laboratoř pro kontrolu potravin a díky tomu mám přesný přehled kdo z výrobců šidí a kdo dělá poctivě. Chcete to vědět taky?

Kurz Poradce pro výživu, základní škola pro každého, ovšem s vysokou laťkou na „výstupní“ papír a pravdou, která někdy bolí. Na www.nutriacademy.cz, u Akademie výživy a sportu.

Vaše Radka Burdychová

NOVINKA v e-shopu Zásaditá koupelová sůl Nutrirestart

Zásaditá koupelová sůl Nutrirestart® Obsahuje vysokou koncentraci vzácných minerálů a solí z Mrtvého moře, jejichž omlazující a povzbuzující účinky jsou známy a používány již po staletí. Koupel působí blahodárně na pokožku, kterou regeneruje a dodává jí vlhkost a jemnost. Postupným rozpouštěním jednotlivých složek soli dochází ke změně pH koupelové vody až na hodnotu pH 8,5. Tato koncentrace je velmi vhodná i pro péči o citlivou pokožku a pokožku se sklonem k výskytu kožních onemocnění např. různých ekzémů a akné. Pro každodenní odkyselení je účinná koupel plosek nohou, bonusem jsou krásná hladká chodidla. Zbytek nerozpuštěných částic soli v lázni je důkazem přítomnosti vysokého podílu minerálních látek a není na závadu. Minerály se rozpouští postupně a vyrovnávají pH ve vodní lázni tak, aby byla koupel co nejúčinnější. Koupel napomáhá při procesu cíleného odkyselení organizmu a je vhodná i pro pravidelnou každodenní očistu těla. Pravidelné koupele v lázni s přidáním zásadité soli navíc přináší pocit svěžesti, regenerace a uvolnění. Velice vhodné jsou proto zásadité koupele i po sportovním výkonu. Obklady a zábaly z této soli jsou výborné pro povzbuzení detoxikačních schopností vnitřních orgánů. Sůl je možné použít i pro sedací koupele a také jako deodorant. Více informací naleznete zde