Co zase dělají výživoví poradci špatně, protože to nevědí

Miluji knihy, obzvláště ty o výživě a zdravém životním stylu. V češtině, angličtině, němčině – to je jedno. Mám jich plnou knihovnu. Když vidím nějakou se zajímavým titulem, hned si ji prolistuju a když mě zaujme, koupím. Mám ráda knihy nové, nerada si je půjčuju v knihovně, chci aby měly jen mou energii. Někdy knihy kupuju i na internetu, ale zase jsem se tuhle napálila! Lepší je knihu prolistovat a až pak koupit. To vám radím. Já už se nenapálím! No nic.

Tahle kniha, o které píšu, říkala něco hanlivého o výživových poradcích, tak jsem byla zvědavá, co zas děláme špatně:) Když je školím, měla bych se dovzdělat na základě nejnovějších poznatků, vždyť co je psáno to je dáno. První polovina knihy nebyla špatná, nicméně samé obecné pravdy – říkám si, no to snad lidi, které učím, vědí „z fleku“. A tak jsem se dostala na kapitolu o dysmikrobii. Cha cha. Prý je to blud a zbytečně nafouknuté a nepřikládali by tomu význam. Chudák kniha letěla do kouta a můj syn si ji vítězoslavně odvezl na plastové tatrovce do svého úkrytu.

A tak bych chtěla něco napsat o dysmikrobii, tedy dysbalanci nebo chcete-li nerovnováze mikroorganismů v lidských střevech. Vzhledem k tomu, že jsem roky pracovala v mikrobiologické laboratoři a na web of science mám osm publikací, asi si to můžu dovolit. Zde je odborná definice dysmikrobie:

Střevo je největší imunitní orgán lidského těla,  produkuje víc protilátek než kterýkoli jiný orgán. Porušení rovnováhy mikroorganismů v trávicím traktu v důsledku selhání kontrolních mechanismů se označuje jako dysmikrobie. Při ní je zachována kvalitativní struktura, ale kvantitativně se vzájemný poměr mikroorganismů mění. 

Lidsky řečeno – když se narodí děťátko (přirozenou cestou) a je plně kojené, má 100% probiotickou, perfektně fungující mikroflóru, v rovnováze – no a ta děťátko chrání, určuje mu imunitu. Po zavádění příkrmů a pak později, jak stárneme – se zastoupení i složení mikroorganismů v našich střevech mění – no a to má výrazný vliv na imunitu. Nejsou tam jen mikroorganismy probiotické, ale také hnilobné, patogenní a všelijaké jiné. A taky tam tvoří všelijaké shluky, lepí se na sebe, okupují sliznici, atd. A trávení, štěpení i vstřebávání živin „vázne“. Čím starší „kus“, tím hůř. A je to dáno samozřejmě jak jinak, z největší části Výživou, tedy tím co jíme a pijeme. A je prokázáno, projedete-li web of science, přinejmenším tisíci studiemi, že tomu tak je a dysmikrobie je strašák dnešní doby, imunity atd……a základním kamenem pro vznik rakoviny a x dalších závažných chorob.

Byť je v oné knize citováno asi 500 odborných článků, je s podivem, že autoři nenašli ani jediný o dysmikrobii. Jak říkám, na plastové tatrovce bude té knize dobře:)

Radka Burdychová

probiotika 2

Záněty v těle a co to vlastně všechno obnáší

Na mých kurzech často hovoříme o zánětech v těle a jak vlastně vznikají. A jak se dají velice pozitivně ovlivnit stravou, nebo taky úplně zastavit. Co to ten zánět vlastně je?

Zánět je reakce imunitního systému na infekci či podráždění. Hlavními projevy zánětu jsou většinou teplota, otok, bolest anebo přímo narušení funkce postižených orgánů. Představte si to jako když vás bodne včelka nebo vosa, bodnuté místo zarudne, opuchne, svědí a pálí. To je akutní zánět, tedy okamžitá reakce těla na cizorodou látku-tedy jed včelky. Místo po bodnutí je pak nějakou dobu citlivé, bolavé – a pořád na něj myslíme a podvědomě jej chráníme a šetříme. A ono se postupně zahojí.

Chronický zánět probíhá skrytě, plíživě. Ale nedává o sobě dlouho fyzicky vědět. Útočí na vnitřní orgány i jednotlivé buňky a vede často k rozvoji nemocí. Problém je, že o chronickém zánětu dlouho nevíme a tak si ani vědomě nemůžeme „citlivá a bolavá místa“ šetřit. Často se tak chronický zánět vyvine v závažné onemocnění, které jakoby přišlo ze dne na den. Patří sem všechna kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, rakovina, autoimunitní onemocnění a taky třeba Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida no a taky záněty tračníku. A pak jsou další různé symptomy, které s chronickým zánětem souvisí. Například chronická nespavost a chronické bolesti.

Pokud své tělo znáte a máte základní (ale interpretované v dobrých souvislostech) vědomosti v oblasti výživy, můžete projevy chronického zánětu celkem dost dobře rozpoznat. Jsou to různé alergie, intolerance, horečky, zduření tkání, otoky, pálení, svědění, hnisavá místa… Ale většinou tyto často se opakující signály těla lidé ignorují anebo řeší farmaky a léky. Prostě si na „bolest z bodnutí včelky“ vezmou prášek, aby je to nebolelo anebo pilulku na spaní.

A jak to souvisí se stravou? Je to jednoduché, některé potraviny zánětům v těle cestu chystají, některé tvorbu zánětů omezují nebo dokonce zastavují. Jakýkoli zánět v těle brzdí metabolismus, zasahuje do něj a blokuje hojivé procesy a normální průběh biochemických drah (tedy trávení a využití potravin), působení enzymů a hormonů. Potraviny obsahující alergické bílkoviny navíc nejsou většinou dostatečně stráveny a stávají se součástí metabolického odpadu, který se hromadí v těle ve formě usazenin. Proto je prvním krokem v boji se záněty důkladná očista těla, tedy detoxikace a odkyselení. A nejlepším bojovníkem protizánětlivá neboli také zásadotvorná strava. Více v mých kurzech a na www.nutrirestart.cz.

Radka Burdychová

Titulka-s-panvi-rastr420x595

Nutrirestart® koučink a mentoring

Naši Nutrirestart® poradci se scházejí každý měsíc, dokonce i přes léto, kdy je nejvhodnější čas ke vzdělávání podnikatelů, protože v běžném pracovním shonu na to prostě čas není. Červnové setkání bylo v naší akreditované laboratoři pro kontrolu potravin v Náchodě. A co jsme mimo jiné řešili? Alergie a záněty, kterých je v dnešní době čím dál tím více, dokonce (nebo hlavně) i u dětí.

Alergií je celá řada, ale protože se zde na těchto stránkách zabýváme výživou, pojďme se mrknout na ty potravinové. Lidi si často pletou potravinovou alergii a intoleranci (nesnášenlivost). Potravinová alergie je reakce imunitního systému na alergen, tedy nějakou bílkovinu obsaženou v dané potravině. Alergie se projeví do hodiny od konzumace alergenu – napr. rýmou, pálením jazyka či krku, škrábáním, citlivou kůží, slzením nebo tvorbou hlenu, kopřivkou, křečemi, průjmem nebo až dokonce anafylaktickým šokem. Velmi záleží na tom, kolik alergenu sníte.

Imunitní reakce na alergeny může vyvolávat záněty v těle nebo také autoimunitní reakci. Jakýkoli zánět v těle brzdí metabolismus, zasahuje do něj a blokuje hojivé procesy a normální průběh biochemických drah, působení enzymů a hormonů. Potraviny obsahující alergické bílkoviny navíc nejsou většinou dostatečně stráveny a stávají se součástí metabolického odpadu, který se hromadí v těle ve formě usazenin.

Potravinová intolerance není imunitní reakcí a často se objeví i několik hodin nebo dokonce dnů po konzumaci daného jídla. Je často vyvolána absencí nebo nedostatečnou tvorbou enzymů nutných ke strávení nějaké části potraviny. Typickou potravinovou nesnášenlivostí je laktózová intolerance, ale může se objevit nesnášenlivost v podstatě jakékoli potraviny. Potravinová intolerance úzce souvisí se stavem střevní mikroflóry, tedy s rovnováhou mikroorganismů. U většiny lidí se reakce na jídlo ukáže v té části těla, kde jsou nejcitlivější. Mohou se spustit průjmy, migrény, zácpa, vyrážka, otoky, hemoroidy. Nejcitlivější oblasti se také ukazují v emocionální rovině. A jak se potravinová intolerance projeví? Bolestmi hlavy, migrénou, ustavičným odkašláváním, krčním hlenem, žaludečními potížemi, nadýmáním, únavou. Můžou se objevit i ekzémy, kožní problémy, akné, afty, chronický kašel, chronické alergie na pyly, plísně atd. Z emocionálního hlediska pozorujeme změny v náladě, deprese, agresivitu, hyperaktivitu nebo úzkost.

Výbornou pomocí je metoda Nutrirestart®. Je ovšem nutný individuální přístup a holistické řešení. Tedy na fyzické i emocionální rovině. A to umí naši Nutrirestart® poradci.

Radka Burdychová: autorka metody Nutrirestart®, kouč a mentor Nutrirestart® poradců

knihy

V dětské výživě chybí cholesterol – no to je tedy objev století!

V sobotu se v Praze konal náš, mimochodem hojně navštěvovaný, seminář Výživa dětí. Tam mi kolega, který se zrovínka účastnil jakési výživářské akce sdělil, že odborníci na výživu konečně dospěli k nečekanému závěru, že v dětské výživě (mléka) chybí cholesterol! To jsem tedy zamrkala. Waw, bomba:)

Pro nás potravináře, kteří umějí číst obaly potravin, to tedy žádná nová informace není. Ale kupodivu mají lidé o složení mléčných výživ pro děti, tedy i o cholesterolu, obecně celkem zajímavé přestavy. Tak třeba:

1. cholesterol škodí: no – jak to uchopit. Cholesterol lidské tělo nutně potřebuje, potřebuje ho proto, že je součástí doslova každé buňky v našem těle. Proto si ho také my lidé umíme sami vytvořit. A to v docela dost velkém množství!!! No a i mateřské mléko samozřejmě obsahuje obrovské množství cholesterolu. Vždyť dítě roste, buňky se zmnožují a každá nová potřebuje cholesterol. Dítě je rychlejší než rakovina:) No a proto je potřeba hodně kojit:) Navíc se podle učených knih právě v dětství nastavuje správná tvorba a regulace hladiny cholesterolu v krvi, s čímž mohou mít nekojené děti v dospělosti problémy.

2. Vegani tedy mohou být v klidu. Cholesterol se totiž vyskytuje výhradně v živočišných produktech, v rostlinkách ho nenajdete. No a protože i tělo vegana vytváří cholesterol, je to v pohodě. Otázka vyvstává v případě kojících veganek. Opravdu jejich mlíčko co se týče cholesterolu stačí pro jejich stále rostoucí miminko? Aha? Máte k tomu někdo nějakou dobrou info?

3. A teď ta bomba, na kterou se teď přišlo. Sušená mléčná výživa neobsahuje cholesterol! No jasně, většinou se totiž dělá pouze z rostlinných tuků, palmový tuk nevyjímaje. A protože rostlinky opravdu cholesterol nemají, tak mají miminka smůlu. Nejsou to tedy zase úplně vegánci, protože mléčné výživy obsahují také syrovátku a laktózu (ty jsou z mléka). Ale naštěstí! Existují i mléčné výživy s mléčným tukem, tedy s cholesterolem. A ten naše miminka skutečně potřebují, pokud tedy už nejsou kojeny.

4. Proč nám to neřekne pediatr nebo v lékárně? Nějaký nápad?:)

5. a perlička: ještě nedávno jste mohli na potravinách zahlédnout nápis: „neobsahuje palmový tuk“. Proti palmovému tuku mají totiž někteří lidé dost velké výhrady. Opičky nevyjímaje. Jenže z legislativního hlediska je to podvod a klamání spotřebitele, získávání konkureční výhody. Takže se to zakázalo. Dobrý ne?:)

V rámci studia Lektor zdravého životního stylu, kam mi chodí i profesionálové potravináři a výživoví poradci se specializací na otěhotnění a dětskou stravu jsme se rozhodli vytvořit sérii přenášek pro kliniky a mateřská centra. Je s podivem, že takové důležité, pro potravináře dost samozřejmé informace, przní marketing a podivné politické čachry machry.

Radka Burdychová – majitelka doktorátu z chemie a maminka ročního chlapečka který potřebuje cholesterol:)

Zakázané kurzy – kdo je a není Poradce pro výživu?

Dnes jsem se v rámci diskuse na téma výživového poradenství musela opět usmát. Vzpomněla jsem si totiž na konferenční diskuse a tlaky „odborné veřejnosti“ k tématu výživových poradců. Jací jsou to šarlatáni a jak radí špatně. A jak jsou ti absolventi kurzů rychlokvašky a nic neumí, natožpak aby mohli někomu radit. Vzpomněla jsem si na otevírání „kudly v kapse“ když slyším někoho takhle mluvit a na svou tendenci zarýt si nazpátek. A pak na své rozhodnutí, že hňácat se v hnoji je zbytečné (on pak čím dál víc smrdí) a že pro mě je důležité tvořit si vlastní svět, ne hledat ten ideální.

Kurzy Poradce pro výživu pořádám už přes 10 let. K tomu jsem přidala Life style kouče a Lektora zdravého životního stylu. A spoustu jednodenních kurzíků a seminářů. Kurz Poradce pro výživu mám jako základní školu. To co učím já, by se podle mě mělo učit na všech základních školách. Když tohle všechno naučím „dospěláky“, jen kroutí hlavou. Je to najednou pochopitelné a upravit si jídelníček je hnedle snadné. A zvládne to i máma od dětí. Vždyť rodiče jsou příkladem svým dětem, v rodině by mělo vše začínat, včetně budování základních výživových návyků. Jak chcete po dítěti, aby jedlo zdravě – třeba ovesnou kašičku, když jí táta párek v rohlíku a máma uždibuje u vaření svíčkovou a pak si ani nesednou v klidu spolu k jednomu stolu?

Nemyslím si, že by moje kurzy byly snadné nebo že by lidi kteří je absolvují byly rychlokvašky. Zrovna dnes byly závěrečné zkoušky a kdybych svým žákům řekla „Tak a teď jste rychlokvašky, v podstatě jste pro to nemuseli nic udělat a nemyslete si, že teď něco víte, jste nuly“ (mimochodem to dost často na adresu poradců slýchám od různých médií a lidí z vysokých škol a vědeckých společností) – tak to by měl asi rozcupali na cucky potom co vše museli vstřebat, naučit se a sepsat!:)))

Myslím si ale, že základní zásady výživy jsou jednoduché. A když je vysvětlím „normálním“ jazykem obyčejného člověka, pak tomu lidé rozumějí. Myslím si, že o tom, co si dáme na talíř by neměl rozhodovat stát nebo ošetřující („ošetřující!!) lékař, ale že by o tom měl rozhodovat každný z nás, každý sám za sebe. Kde sehnat kvalitní informace? No rozhodně ne na Facebooku nebo googlováním, vždyť při studiích na každé kvalitní univerzitě vám dají seznam literatury, ze které máte čerpat, na internet můžete zapomenout, protože tam si každý může napsat co chce. Včetně mě!:)

Nedávno jsem v televizi, v diskusi pořadu paní Jílkové, slyšela názor, že dnes může dělat Poradce pro výživu každý, kdo zametá ulici, odpadne mu koště od ruky a udělá si rekvalifikační kurz. Ano, souhlasím – pokud si uděláte kurz u mě, nemusíte ani dostat „papír“, protože kvůli tomu tam vlastně ani nejste. Jste tam především kvůli sobě a kvůli informacím, které vám dnešní byť přetechnizovaný, médii ovládaný svět prostě neposkytne. A když pochopíte, co děláte špatně a jaké sajrajty kupujete, můžete pak s klidným srdcem radit i ostatním, vždyť ústní lidová slovesnost má u nás velkou tradici:) No a v ordinaci lékaře se to nedozvíte, talže proč ne na ulici, nebo u prodavače v obchodě, obsluhy restaurace, kadeřnice, maséra, nehtařky -člověka který má na vás čas  a který taky musí něco jíst jako vy jenom má prostě za sebou kurz výživy a udělal si přehled.

Vystudovala jsem, už je tomu když se dívám do kalendáře poměrně dost dávno, Technologii potravin-tedy způsob výroby potravin, a hned potom Ochranu životního prostředí. Na potravinářské škole nás učili, jak regulovat chutě zákazníků, co přidávat do potravin aby chutnaly a lidi jich snědli co nejvíc. Že české výrobky nejsou to nejlepší a jak to je s taji výroby potravin. Že mléko není vhodné pro každého a tak je to i se spustou dalších potravin. Moje rodina vlastní akreditovanou laboratoř pro kontrolu potravin a díky tomu mám přesný přehled kdo z výrobců šidí a kdo dělá poctivě. Chcete to vědět taky?

Kurz Poradce pro výživu, základní škola pro každého, ovšem s vysokou laťkou na „výstupní“ papír a pravdou, která někdy bolí. Na www.nutriacademy.cz, u Akademie výživy a sportu.

Vaše Radka Burdychová

NOVINKA v e-shopu Zásaditá koupelová sůl Nutrirestart

Zásaditá koupelová sůl Nutrirestart® Obsahuje vysokou koncentraci vzácných minerálů a solí z Mrtvého moře, jejichž omlazující a povzbuzující účinky jsou známy a používány již po staletí. Koupel působí blahodárně na pokožku, kterou regeneruje a dodává jí vlhkost a jemnost. Postupným rozpouštěním jednotlivých složek soli dochází ke změně pH koupelové vody až na hodnotu pH 8,5. Tato koncentrace je velmi vhodná i pro péči o citlivou pokožku a pokožku se sklonem k výskytu kožních onemocnění např. různých ekzémů a akné. Pro každodenní odkyselení je účinná koupel plosek nohou, bonusem jsou krásná hladká chodidla. Zbytek nerozpuštěných částic soli v lázni je důkazem přítomnosti vysokého podílu minerálních látek a není na závadu. Minerály se rozpouští postupně a vyrovnávají pH ve vodní lázni tak, aby byla koupel co nejúčinnější. Koupel napomáhá při procesu cíleného odkyselení organizmu a je vhodná i pro pravidelnou každodenní očistu těla. Pravidelné koupele v lázni s přidáním zásadité soli navíc přináší pocit svěžesti, regenerace a uvolnění. Velice vhodné jsou proto zásadité koupele i po sportovním výkonu. Obklady a zábaly z této soli jsou výborné pro povzbuzení detoxikačních schopností vnitřních orgánů. Sůl je možné použít i pro sedací koupele a také jako deodorant. Více informací naleznete zde

Už jste někdy jedli geneticky modifikovanou sóju nebo kukuřici? Určitě ano!

Dnes už existují geneticky modifikovaná rajčata, která vydrží déle čerstvá, rostliny tolerantní k herbicidům (sója, bavlník, řepka) a také plodiny odolné vůči hmyzím škůdcům (kukuřice). Díky zázrakům genetického inženýrství geneticky modifikovaných plodin přibývá. Je nebezpečné je jíst?

Troufám si říct, že každý občan ČR již určitě geneticky modifikovanou plodinu jedl. V Evropě je povolená kukuřice, sója a řepka. Kukuřice, z ní vyrobený kukuřičný sirup nebo fruktóza, sója a výrobky z ní – to se přidává prakticky do všeho. Jen si zkuste přečíst obaly potravin. Sice se uvádí, že potravina, která obsahuje GMO musí být označena – ale legislativa hovoří jasně – označení GMO je povinné až od příměsi 0,9%.

Narostla už někomu třetí nožička, druhá hlava nebo křidélko? Asi ne. Jíst geny totiž není nebezpečné, všechny živé organismy mají geny (tedy i rostliny). V každém jídle sníme asi čajovou lžičku DNA (genetická informace), z toho té případně modifikované objemově asi tisícinu špendlíkové hlavičky. A všechno umí naše tělo rozložit do malých kousků a strávit.

Genetická modifikace mikroorganismů se už léta využívá např.při výrobě piva, vína nebo lihovin, ale také inzulínu (který si píchají diabetici). Je tedy nebezpečná?

Spíše než konzumaci GMO plodin by se měl řešit jejich případný vliv na ekosystém, vždyť jeden nikdy neví….Nebo ví člověk všechno?

Máte dítě rozené „císařem“? A má často bolení bříška a „prdíky“? Samozřejmě…

Z dlouhodobých výzkumů vědců vyplývá jasná zpráva – existuje zásadní rozdíl mezi mikroflórou tlustého střeva dětí rozených přirozeně a dětí rozených císařským řezem. Děťátko je totiž při průchodu porodními cestami „kontaminováno“ mikroflórou maminky, což je pro jeho budoucí vývoj velmi zásadní pozitivní fakt. Děti rozené přirozeně a navíc plně kojené tak mají vyšší imunitu, menší problémy se zaraženými „prdíky“ a bolestmi bříška a celkově lepší trávení v porovnání s dětmi rozenými císařem.

Slyšeli jste už někdy o probiotikých bakteriích? Určitě ano, minimálně z TV reklam o jogurtech:) Aby mohl být mikroorganismus prohlášen za probiotický, musí mít řadu důležitých vlastností – a hlavně, musí prokazatelně zlepšovat trávení, zvyšovat imunitu, snižovat riziko průjmů či infekcí……a to opravdu splňuje jen málokteré. Probiotik není na světě známo mnoho a těch lidského původu, které lidem opravdu pomáhají, je jen několik. Kvalitní probiotikum by mělo mít svoje účinky podepřeno klinickými studiemi a bude také dražší. V jogurtech a mléčných výrobcích je ale nehledejte, za a) by to bylo moc drahé, ale spíš za b) lidské kmeny většinou velice změní chuť výrobku, samozřejmě negativně, takže ty by nikomu nechutnaly.

Proto se miminkům i maminkám předepisují probiotika ve formě doplňků stravy – tam jsou totiž humánní kmeny. Přitom nemusí být doplněk vzlášť pro děti a zvlášť pro dospělé, humánní kmeny se stejně všechny izolují ze stolice plně kojených dětí. Proč? Protože mikroflóra plně kojených dětí je plně probiotická!

Taky smažíte a vaříte na olivovém oleji? No fuj, všechno špatně. K tomu si ještě dejte margarín a na nemoci máte zaděláno…

Které oleje kdy použít?

Do salátů. Používejte všechny za studena lisované extra panenské či panenské oleje, např. dýňový, olivový, řepkový, sezamový. Výbornou zálivku vytvoříte smícháním panenského oleje s trochou citronové šťávy, eventuálně s trochou medu.

Tip: lněný olej, díky vysokému obsahu cenných tuků, velice rychle oxiduje. Proto je nutné uchovávat jej v menších tmavých lahvičkách, v chladu (lednice) a temnu, a spotřebovat jej do 14ti dnů po otevření.

Na vaření. Používejte oleje, které vydrží vyšší teplotu. Do 180 °C lze použít i olivový olej (ovšem ne extra panenský). Olivový olej používejte raději pouze při pečení v troubě nebo při pečení s nádobím s termoregulací, kde můžete teplotu lehce nastavit a dodržet. Při pečení a smažení na pánvi dosahujeme obvykle mnohem vyšších teplot! Pro vaření je lepší použít palmový nebo palmojádrový olej, olej z podzemnice olejné, kokosový olej nebo kokosový tuk. Slunečnicový olej raději vůbec nepoužívejte, svým složením není nutričně vhodným olejem pro lidskou výživu. To stejné platí pro olej sójový, ten také nekonzumujte.

Na pečení. Nikdy nepoužívejte ani extra panenské ani panenské za studena lisované oleje! Je to největší výživový hřích, kterého se můžete dopustit. Za vyšších teplot (přes 180°C) se tyto oleje přepalují a vznikají agresivní rakovinotvorné látky. Na pečení (teplota vyšší než 180°C) se hodí pouze tuky, které snesou vysokou teplotu. Ideální je máslo nebo přepuštěné máslo (ghí), anebo kokosový tuk. Smažíme-li, použijme s klidným srdcem vepřové sádlo, je to, z hlediska bezpečnosti přepalování tuků a tvorby rakovinotvorných látek, ta nejbezpečnější surovina!

 Margarínům a ztuženým tukům se raději vyhněte při všech úpravách. Jsou silně kyselinotvorné a lidskému tělu nedodávají žádný nutriční benefit.

 

Játra – očistný vysavač lidského těla

Na svých seminářích pravidelně zdůrazňujeme, jak je důležitá správná činnost jater jako našeho nejdůležitějšího detoxikačního orgánu. Podle tradičních názorů vesmír a s ním i člověk proplouvá mezi dvěma póly jinem a jangem. V organismu jsou orgány rozděleny podle tohoto scénáře. Všechny orgány spolu komunikují a vytváří tak obdivuhodně fungující celek – naše tělo. Každý jinový orgán má v těle jangový protějšek. Játra patří mezi pětici základních orgánů Zang, svojí stavbou mají jinovou povahu, ale funkčně jsou jangová.

Problémy s játry celkem lehce rozpoznáme i pomocí systému orgánových hodin, vycházejícího z učení tradiční čínské medicíny a tzv. Pentagramu. Kdo se budí v 1 v noci, má problémy se zvládáním vzteku a dlouhou dobu přemítá o každičkém problému světa – tak ten má potíže s játry. Také jsou to lidé, kteří nadužíváním jistých doplňků stravy doslova zoranžoví, jako pomeranč. A ještě něco – nenahraditelným pomocníkem jater je žlučník. A ten může za vaši nerozhodnost (tedy pokud ho máte a je v nepořádkuJ).

Nejlepším způsobem jak pomoci játrům je pořádná očista. Teď na jaře ideální a nejvhodnější. Zkuste alespoň jeden týden z metodiky Nutrirestart a pravidelné obklady jater zásaditou solí Nutrirestart! Slibujeme doslova zázraky. Ideální je spojit ještě s lázeňskými kúramiJ